ARANYHOMOK KISTÉRSÉGFEJLESZTÉSI EGYESÜLET

20 év Kecskemét és térsége fejlesztéséért

INTERJÚ HAMZÁNÉ LAKÓ JUDITTAL,
AZ ARANYHOMOK KISTÉRSÉGFEJLESZTÉSI EGYESÜLET TITKÁRÁVAL

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesületet a Kecskeméti kistérség 21 települési önkormányzata hozta létre 1999 novemberében. Immáron 20 éve feladata a térségi kapcsolatok erősítése, a helyi erőforrások, hazai és nemzetközi pályázati lehetőségek felkutatása, pályázatok elkészítése, regionális és kistérségi szempontból fontos fejlesztések támogatása, valamint az ezekhez kapcsolódó tevékenységek koordinálása, közös területfejlesztési, vidékfejlesztési programok kialakítása, megvalósítása, a térségi hagyományok, kultúra megelevenítése különféle rendezvényeken. Az egyesület nevéhez fűződik többek között a Hírös Hét Fesztivál – Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, a Kecskemét 650 tárlat, a Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál, a Tojásfesztivál sikeres megrendezése is. Hamzáné Lakó Judit egyesületi titkár a kezdetektől a térségi kohézió megteremtését, a környező települések értékeinek méltó bemutatását tűzte ki célul.

Az egyesületi célok egyik fontos eleme a lakosság egészséges táplálkozásának elősegítése. Hogyan valósítják ezt meg?

– Nagy hangsúlyt helyezünk a térségi turizmus fellendítésére is, melynek egyik fontos eleme a gasztronómia és a falusi turizmus népszerűsítése. Kiemelt fontosságú feladatunk a térségi kézműves alkotók és termelők piacra jutásának elősegítése, marketing tevékenységük összehangolása, munkásságuk megismertetése a lakossággal.  Hiszünk abban, hogy mindenkinek egyre fontosabb a saját és családja egészsége, és ha lehetőséget teremtünk a friss és egészséges termékek elérésére, a tömeges kereslet is utat talál a tanyasi gazdákhoz. Háztájit az asztalra! szlogenünk is erre utal. A megvalósítás érdekében információs kampányokat szervezünk, és olyan felületeken kommunikálunk, ahol célzottan érhetjük el a közönségünket. Új értékesítési csatornákat dolgoztunk ki az online közösségi médián keresztül. A tagönkormányzataink részéről is igény mutatkozott a helyben termelt, hagyományőrző kézműves termékekből összeállított protokoll ajándékcsomagokra. Mindezeket figyelembe véve létrehoztuk az Aranyhomok Portéka online ajándékkatalógust, ami jelenleg közel 30 térségi gazda/kézműves termékeit tartalmazza, de odafigyelünk arra, hogy folyamatosan bővüljön a partneri kör. Az ajándékkatalógus a www.aranyhomok-porteka.hu honlapon tekinthető meg. A Kecskeméti Tanyai Termék Piac létrehozásával szintén lehetőséget biztosítunk a helyi gazdák és kézművesek számára, hogy minden csütörtökön a Kecskeméti Városháza előtti sétányon kínálják portékáikat.

  

 A térségi turizmus fellendítését szolgálja a nemrégiben debütáló Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció. Mit tudhatunk meg róla?

– 2020. év eleje óta elérhető a térség értékeit, rendezvényeit, szabadidős programjait bemutató mobilapplikáció, ami GPS navigációval segíti az odajutást a különböző látnivalókhoz és amelyet a megbízásunkból az Infotec Kft. készített. A térségi turisztikai marketing óriási lépést tett előre ezzel a fejlesztéssel. Az együttműködés fontosságát hangsúlyozva, ingyenes részvételi lehetőséget kínálunk a turisztikai szolgáltatók számára. Jövőbeni terveink között szerepel a kerékpáros és séta túraútvonalak megjelenítése, valamint az értékek hangnarrációval történő bemutatása is. Az applikáció letölthető az Android és iOS piacterekről illetve a www.aranyhomok.hu honlapról is.

Az egyesület a települések értékeinek bemutatását turisztikai kisfilmek készítésével is segíti. Miért érezték ezt fontosnak?

2019-ben a mai kor elvárásaihoz, igényeihez igazodva hiánypótló, modern, drónfelvételeket is tartalmazó, turisztikai kisfilmeket készítettünk. A filmekben elhangzó narrációk és interjúk érintik a településtörténetet, a helyi értékeket, látnivalókat. A települési kisfilmek megtekinthetők az Aranyhomok Egyesület youtube csatornáján, facebook oldalán illetve a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikációban. Bízunk benne, hogy a látványos felvételeket látva sokan kedvet kapnak, hogy személyesen is ellátogassanak térségünkbe.

 

Az idei évben milyen különlegességgel rukkolnak elő?

– Egyesületünk kapott megbízást a „2020 Trianon és a Nemzeti Összetartozás Éve Kecskeméten” elnevezésű eseménysorozat koordinálására, amelynek egyik fő attrakciója a Város Napjához kapcsolódó Őszi Helyi Termék Ünnep. Az eseményt október 2-4 között tervezzük megszervezni Kecskemét főterén városi intézmények, testvértelepülések bevonásával, határon túli vendégek, kiállítók, kulturális csoportok részvételével valamint helyi vállalkozások bemutatkozásával.