Oldal kiválasztása

A hegyre több út is vezet…

Találd meg a neked megfelelőt!

Interjú Pintér Csabával, a keceli Pintér Művek tulajdonosával

A hegyre több út is vezet. Az életét az tékozolja el, aki egyikre sem lép rá; mert nem az a kérdés, mennyi a ránk szabott idő, hanem az, hogyan sáfárkodunk vele!

Pintér Csaba akár saját mottójaként is tekinthet Napoleon Hill amerikai író gondolatára, miszerint minden nagy találmány a képzelet és a kezdeményezőkészség összekapcsolásának köszönheti létét. A keceli Pintér Művek tulajdonosa naponta tanúbizonyságot tesz e két erő szimbiózisából eredő elhivatottságáról. A képzelőerő az újítások utáni vágyát jelképezi, a kezdeményezőkészség a bátorságát, a tenni akarását sugározza. Pintér úr egyedi logikával közelíti meg a dolgokat, szereti a hatékony munkamenetet, de hagy időt az átgondolásra. Szerényen, ám határozottan irányítja a folyamatokat. Gyakran említi példaként Dieselnek, a motor feltalálójának tapasztalását: Egy találmány az ötlet és az anyagi világ közötti küzdelem eredménye. Az ötlet és a kész találmány között pedig mindig ott van a feltaláló munkája és szenvedése.

Pintér Csaba ennyi sikeres év után mit tekint a legfontosabbnak?
A haladást, legyen szó tettekről vagy gondolatokról. Hisz abban, hogy mindig előre, a helyesnek vélt irányba kell nézni. Természetesen közben meg kell találni azokat a pillanatokat, amikor visszatekintünk, megpihenünk, erőt gyűjtünk a folytatáshoz, és új célokat tűzünk ki. Mert a célok Robert H. Schuller amerikai lelkész szerint nem csak azért szükségesek, hogy motiváljanak minket. Nélkülözhetetlenek, mert valójában azok tartanak bennünket életben.

E gondolatok mentén beszélgettünk Pintér Csabával. Áttekintettük a vállalat jelenét, elért eredményeit, és milyen területek kapnak hangsúlyt a további sikerek elérése érdekében.

  A Pintér Művek egyedi gépgyártásra és egyedi energiatermelő berendezések tervezésére és gyártására szakosodott.  Hogyan tudnak ennek évtizedek óta megfelelni és ez mit igényel a munkatársak részéről? 

Az egyedi gépgyártás nem sorozatgyártás, ahol hónapokkal vagy akár évekkel előre is lehet látni a kapacitások alakulását, emiatt sokkal egyszerűbb vele tervezni. A mi üzletágunk nem kiszámítható, ezért sokkal inkább nyitott szemmel kell járnunk, s azonnal alkalmazkodnunk kell az igényekhez. Ha egy teljesen újtípusú megrendelés érkezik hozzánk, készen kell állnunk arra, hogy képesek legyünk legyártani. Ez óriási kreativitást és rugalmasságot igényel. Munkatársaink évtizedek óta ilyen közegben edződnek, ami hihetetlen mennyiségű és pótolhatatlan tudással, tapasztalattal vértezte fel őket. Úgy vélem, ez a mi legnagyobb erősségünk, s ennek köszönhetjük, hogy immár négy évtizede piaci szereplők vagyunk.

  A Pintér Művek telephelyén mintegy két éve működik az elektronikai hulladékok feldolgozásával foglalkozó EWM Group Kft. Miért érezte fontosnak e cég megalapítását és mik az eddigi eredmények?

A környezetvédelem területén jelenleg az elképesztő mennyiségben termelődő, úgynevezett e-hulladék jelenti a legnagyobb gondot, természetesen a műanyag mellett. Az elektronikai hulladék kiváló alapanyagforrás, mivel sok hasznos és ritka anyagot tartalmaz. Erre természetesen sokan rájöttek az évek során, azonban az újrahasznosítási módszereik még károsabban hatottak a környezetre, mint maga a feldolgozásra váró hulladék. Mivel elkötelezett környezetvédő vagyok, úgy döntöttem, olyan módszert keresek, ami az e-hulladékokat szinte teljes egészében hasznosítja, és ami a legfontosabb, környezetbarát módon. Ezért jött létre ez a vállalkozás, s büszkén mondhatom, hogy messzemenőkig beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Amellett, hogy munkahelyeket teremtett, folyamatosan teljesít megbízásokat, s gyakorlatilag korlátlanok a bővítési lehetőségeink.

  A Pintér Művek sok éve együttműködik a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-vel. Fő kivitelezőként vesz részt Pakson, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) bővítési fázisaiban, illetve fontos szerepet tölt be a karbantartási munkálatokban is. Milyen feladatokat és kihívásokat jelent ez a megbízás és hogyan zajlódnak a munkálatok? 

Mivel a bővítési projekt meghatározott időnként ismétlődik, bizonyos feladatok nem változnak. Ugyanakkor nekünk is alkalmazkodnunk kell a technológia fejlődéséhez. Minden fázisban adódnak olyan műszaki újítások, amelyeket meg kell oldanunk. Ez jelentheti egy új berendezés üzembe helyezését vagy valamely technológiai folyamat leegyszerűsítését vagy módosítását. Így elmondhatom, hogy sohasem rutinfeladat számunkra egy-egy bővítési fázis. Ugyanez igaz az erőműben végzett karbantartási megbízásokra is. Munkatársaim így folyamatos kihívások előtt állnak.

  „Ön adjon feladatot, mi megoldjuk…”- hirdeti a szlogenjük. Mik voltak a tavalyi év kiemelkedő megbízásai?

A kiemelt fontosságú projektünk mellett megmaradtak régi megrendelőink is, többek között a MIAS HUNGARY, az Andritz Kft. és a Siemens Energy Kft. Emellett természetesen új partnerek is jelentkeztek, például a Tiszavíz Vízerőmű Kft. illetve a TLC Kft.

  2020-ban a keceli telephelyen beüzemeltek egy különleges minőségű betonokat készítő állomást. Tették ezt a paksi projekt miatt és az is nyomós érvet jelentett, hogy egyre több területen mutatkozik igény különleges minőségű betonokra.

A beszerzéskor természetesen felmértük a további hasznosítás lehetőségét. Egyrészt folyamatos a KKÁT bővítése, így a reményeink szerint a későbbi szakaszokban is fel tudjuk használni a berendezést. Másrészt valóban azt tapasztaljuk, hogy sok területen szükség van különleges minőségű betonokra, így új szolgáltatásokkal jelenhetünk meg a piacon. Helyzetünket az is erősíti, hogy Kecelen és környékén nincs ilyen berendezés.

  A közelmúltban egy új termelésirányítási szoftvert fejlesztettek, amely az egyedi gyártásra alkalmazható. Mit tud a szoftver és mik a tapasztalatok?

Az új, kifejezetten a vállalatra szabott termelésirányítási szoftver kifejlesztésére pontosan az egyedi gépgyártásunk sajátosságai miatt volt szükség. Az Ipar 4.0 által hozott újítások ugyanis alapvetően a sorozatgyártás igényeihez lettek hozzáigazítva. Következésképpen a piacon található rendszerek nem illeszkedtek a vállalati és gyártási struktúránkba, ezért olyan monitoring rendszert kellett kialakítanunk, ami valós időben szolgáltat adatokat, s képes alkalmazkodni a változásokhoz, hiszen egy új, váratlan megrendelés teljesen felülírhatja az időrendet. A felhőalapú adatkezelés és az azonnali gyártási visszajelzés meggyorsítja és megkönnyíti a döntéshozatalt.

  A gépparkot is folyamatosan modernizálják. Milyen fejlesztéseket valósítottak meg a közelmúltban?

A 2020-21-es években három nagyobb fejlesztési projekt zajlik. Pályáztunk két, DMG Mori és Feeler típusú modern esztergagépre, amelyek úgynevezett hajtott szerszámos, ellenorsós munkaállomások. Emellett folyamatban van egy új, nagy teljesítményű, FERMAT típusú portálmaró beszerzése. Ez egy igazi „nehézfegyver”, képes akár 50 tonnás munkadarabot is megmunkálni, mozgástartománya szintén imponáló: 8500x4700x1550 mm. A három új eszközzel úgy érzem, a versenytársakkal tartani tudjuk a lépést és piaci előnyöket szerezhetünk. Természetesen a fejlesztések nem állnak meg, további gépek vásárlását is tervezzük.

  A Pintér Művek Haditechnikai Park korszerűsítésére is óriási figyelmet szentelnek, folyamatos felújításokat végeznek. Milyen elképzeléseket fogalmaztak meg?

Továbbra is fontosnak tartom a civil szervezetekkel való együttműködést a karbantartási és felújítási projektekben. Időszerűvé vált a park szabadtéri részének újragondolása. A tervek szerint minden típusból csak egy eszközt tartunk meg, de azt a lehető legtökéletesebben felújított állapotban. Szerencsére egyre több hagyományőrző és baráti társaság jelentkezik, hogy szeretne részt venni ebben a folyamtban.

  Szerb Antal szerint egy találmány születésének pillanata sohasem véletlen, az emberek mindig csak azt találják fel, amire szükségük van, és azt mindig fel is találják. Most mi köti le a gondolatait?

Régóta gondolkodom azon, hogyan lehetne hatékonyabb energiaforrásokat találni, illetve hogyan lehetne a jelenlegi energiatermelő eljárásokat hatékonyabbá tenni. Meggyőződésem, hogy a világ energiaéhségének csökkentésével nagyon sok probléma megoldódna, de erre csakis forradalmian új módszerek elterjesztésével van esély. Alapelvem, ha egy jelenség megfigyelhető a természetben, azt valamilyen módon az ember is képes leutánozni. Sokat olvasok és kutatok ebben a témakörben, hátha találok egy ötletet vagy újítást, ami mentén érdemes elindulni a fejlesztésekkel.

  Mi az, ami a leginkább hajtja előre?

Erre pontosan tudom a választ: a tenni akarás. Tenni akarás a családomért, a munkatársaimért, a szűkebb közösségemért, és a lehetőségeimhez mérten, minél több emberért. Olyan családban nevelkedtem, ahol gyerekkorom óta belém ivódott a munkaszeretet. A másik hajtóerő az alkotás vágya. Úgy érzem, még nagyon sok ötlet és gondolat van bennem, amit meg szeretnék valósítani a Pintér Művek csapatával. Egyetértek Marosán György fizikus gondolatával, miszerint az igazi nagy alkotásokhoz nem elég egyesek tudása és kevesek kockázatvállalása. Ehhez nagyon sok ember együttes munkája szükséges. Csak olyan feltételek mellett jön létre az új alkotás és gyorsul fel az innováció folyamata, ha a tudás, a kockázatvállalás és a munka harmonikusan összeolvad. Ha mindegyik megkapja a maga rangját, és ha akadálytalanul eljátszhatja a maga sajátos szerepét.

Pintér Csaba és a szabadidő, hogyan állnak egymással?

Mivel eléggé ritkán futunk össze, mindig megbecsülöm a találkozásainkat. Nagyon szeretek az Adrián hajózni. Ez pihentet a legjobban, ezért, ha alkalmam nyílik rá, mindig célba veszem a tengert.

  Milyen gondolatot osztana meg az olvasókkal?

A hegyre több út is vezet. Az életét az tékozolja el, aki egyikre sem lép rá; mert nem az a kérdés, mennyi a ránk szabott idő, hanem az, hogyan sáfárkodunk vele!

Így kezdhetünk neki akár negyedakkora hiteltörlesztővel a lakásfelújításnak

2021 tavasz