Oldal kiválasztása

…a jövőbe forgató…

Interjú Várkonyi Gábriellel, a Földépterv Kft. ügyvezetőjével

„…a tiszta környezet emberi jog…
Ezért másokkal szembeni felelősségünk annak biztosítása, hogy az általunk átadott világ olyan egészséges, ha nem egészségesebb, mint amiben megtaláltuk.”                14. Dalai Láma

Várkonyi Gábriel a környezetvédelem területén találta meg a helyét, ott tud igazán kiteljesedni. A vízgazdálkodási és környezetvédelmi képesítése mellett jogi irányba is szakosodott. Életszemléletéhez legközelebb a motiváció keresése és a dolgok pozitív megközelítése áll. Nem problémákat lát, hanem megoldandó feladatokat, melyekhez igyekszik megtalálni a helyes utat. Az ügyvezető a fejlesztéseket tekintve nem rövidtávra tervez, hanem hétéves ciklusokat határoz meg. Ötleteivel innovációt teremt és új fejlődési irányokat nyit. Nap mint nap az élet megbecsülése hajtja előre.  

  Miért kezdtél el foglalkozni a környezetvédelemmel?

A vízüggyel családi hagyományként kerültem kapcsolatba. Amikor végeztem a Szolnoki Környezetgazdálkodási és Építőipari Műszaki Szakközépiskolában, Magyarországon akkor indultak el a környezetvédelemmel kapcsolatos felsőfokú képzések, így kedvet éreztem ahhoz, hogy itt folytassam a tanulmányaimat. Azt a szakirányt választottam, amit nagyon szeretek és ezt a mai napig nem bántam meg. 

  Melyik terület áll hozzád a legközelebb?

Elsősorban a hulladékgazdálkodás. Kezdetben ezen a területen helyezkedtem el és azóta is kiemelten foglalkozom vele. Sikerült felfedeznem a szépségét és ma már elhivatottnak érzem magam a felesleges hulladéktermelés megakadályozásával kapcsolatban. Különösen foglalkoztat a technikai megvalósítás, illetve maga a jogszabályi háttér is, amiről nem is gondoltam, hogy ilyen színes tud lenni. A közszférában – többek között a Nemzeti Környezetügyi Intézetnél, a Földművelésügyi Minisztériumban, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalnál – alkalmam nyílt a törvényi szabályozások közelebbi megismerésére. Felfigyeltem arra, hogy Németország és az Európai Unió több fejlett állama húsz évvel előttünk jár a hulladékfeldolgozásban és azt is lekövethettem, hogyan próbál hazánk felzárkózni. 

  A hulladékgazdálkodással kapcsolatban mit tartasz elsődlegesnek?

Legfontosabbnak a megelőzést tartom, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. Ehhez biztosítani kellene minél több helyen a lerakási vagy leadási lehetőséget, hogy a lakosságnak ne legyen érdeke az erdő szélére elhelyezni a hulladékot.

  Milyen módon történne a Földépterv Kft. által kínált, a szokásos módoktól eltérő hulladékhasznosítás?

Azon túlmutatva, hogy országos szinten elvégezzük a hulladékhasznosítást ott, ahol szükség van ránk, célul tűztem ki egy nagyobb területet lefedő, önfenntartó hulladékkezelő rendszer létrehozását. Ezáltal megoldanánk helyi szinten a hulladékkezelési problémákat, nagyban hozzájárulva az illegális hulladék kezeléséhez vagy megszüntetéséhez. Szeretnénk befoltozni azokat a fehér foltokat, amiket nem fednek le az állami hulladékgazdálkodási társulások. A folyamat gyorsabb információ-áramlással történne, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb lenne, az erőforrások is helyben maradnának és kiküszöbölhetők lennének a felesleges szállítások is. Ehhez az adott helyszínen technológiát telepítenénk és megteremtenénk a működéshez szükséges gazdasági, jogi és logisztikai hátteret. Mintaprojektek létrehozását tervezzük, akár állami közreműködéssel vagy önkormányzati együttműködéssel. Elsőként Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád megyével keressük a kapcsolatot. Négy éven belül két-három mintatelep kialakítása a célunk, hét éven belül pedig szeretnénk, ha a rendszer Magyarország egész területén elterjedne.

  Hogyan képzeljük el az általatok kínált hulladékkezelő rendszert?

Leendő partereink, az önkormányzatok vagy akár gazdasági társaságok több alternatíva közül választhatnak. A hulladékfeldolgozó és -hasznosító telephelyek üzemeltetési feltételei településenként változhatnak. Megállapodás kérdése az infrastruktúra használata, a helyi foglalkoztatás és az előállított termék tulajdonjoga, de az üzemeltetéshez mi biztosítjuk a szakmai hátteret, így a környezetvédelmi engedélyt, a felügyeletet és a gépkapacitást.

  Az építőipar is szorosan kapcsolódik a tevékenységetekhez. Melyik szolgáltatásotok a legkeresettebb?

Az építési-bontási hulladékok helyben történő feldolgozása és útalapként történő hasznosítása. Jelenleg ezt a mobil technológiánkkal valósítjuk meg, de szeretnénk létrehozni több olyan telephelyet, ahol ötven kilométeres körzeten belül partnereink el tudják helyezni a építési-bontási és zöld hulladékaikat. Ezt a megoldást is szeretnénk rendszerszerűen, regionális szinten megvalósítani. Fő célunk minőségi, építőipari minősítéssel rendelkező anyagok létrehozása.

  Másodnyersanyagok kereskedelmével is foglalkozik a Földépterv Kft.

Jelenleg az építési-bontási hulladékból előállított termékekkel kereskedünk. Itt jellemzően a fagyálló betonapríték a legkeresettebb, mert felhasználható kötőanyag nélküli útalapként, de foglalkozunk a nem fagyálló tégla és kevert cserepes beton hasznosításával és értékesítésével is. Ezt mezőgazdasági utak stabilizációjához, ideiglenes utak építéséhez, illetve alsóbbrendű utak, parkolók feltöltéséhez ajánljuk. A jövőben szeretnénk bővíteni a termékpalettánkat és elkezdenénk foglalkozni műanyag, fém, fa, gipsz, üveg és textilanyagok kiválogatásával és magasabb szintű hasznosításával, akár elmozdulnánk a termékgyártás felé is. 

  Miért érzed fontosnak a körforgásos gazdaság megteremtését?

Az elmúlt években az EU környezetvédelmi és gazdaságpolitikájában az egyik legfontosabb célkitűzés a körforgásos gazdaság irányába történő elmozdulás. A lineáris gazdasági modellben a természeti erőforrásokból állítják elő a termékeket, amelyek a használatot követően hulladékká válnak, és a bennük lévő energia örökre elveszik. Ez viszont egyre égetőbb probléma, mivel folyamatosan csökken a nem megújuló természeti erőforrásaink mennyisége. Ezzel szemben a körforgásos gazdasági modellben minden nem megújuló anyag zárt körben kering. 

  A megvalósításban rendkívül fontos szerep hárul a lakosságra.

Valóban. A tartós termékek vásárlásával, a javíttatással, vagy az újrahasználatra történő átadással biztosítani tudják, hogy a termékek minél később váljanak hulladékká, illetve, ha azzá válnak, a szelektív hulladékgyűjtéssel lehetővé tehetik a hulladék újrafeldolgozását. A szemléletformálásnak óriási szerepe van ebben. Minél kisebb korban kellene megismertetni a gyermekekkel a környezet- és az egészségvédelem fontosságát.

  Mit teszel a személyes fejlődésed érdekében?

Folyamatosan képzem magam. Szeretnék minél szélesebb körben elmélyülni a cég tevékenységével összefüggő témákban. Céljaim között szerepel a pályázatírás elsajátítása és pályázatok megvalósítása is.

  Mit szeretsz csinálni szabadidődben, amikor nem a környezetvédelemmel foglalkozol?

Szeretek futni. Imádom a vizet, nagyon közel áll hozzám. Nem szeretnék nélküle élni, és itt nem az ivóvízre gondolok. Kedvelem a vízisportokat, csónakkal szelni a vizet, horgászni a fiammal vagy evezni a lányommal.

   Mit takar a Földépterv „Jövőbe forgató” szlogenje?

A körforgásos gazdaságban mi is hiszünk és szeretnénk minél nagyobb részt vállalni a megteremtésében. Ötleteinkkel nem csak a természetben található anyagok körforgásban tartására figyelünk, hanem a saját energiáink jövőbe forgatására is.

Földépterv

  Főbb szolgáltatásai
  • Építési-bontási hulladékok kezelése
  • Létesítménybontás és építési terület előkészítése
  • Kármentesítés
  • Vízépítések földmunkái
  • Klímavédelmi tervek készítése és megvalósítása
  • Körforgásos gazdaság tervezése, kialakítása
  • Hulladéklerakók rekultivációja, illegális hulladék felszámolása
  • Másodnyersanyagok kereskedelme
  Együttműködő partnerei
  • Önkormányzatok
  • Építőipari tervező és kivitelező vállalkozások
  • Hulladékgazdálkodási társaságok
  • Ingatlan- és vagyonkezelők
  • Beruházók

Portré fotók: Béta PRess

Így kezdhetünk neki akár negyedakkora hiteltörlesztővel a lakásfelújításnak

2021 tavasz