Oldal kiválasztása

A kölcsönös bizalom visz bennünket előre…

Interjú Oszlánszki Péterrel, a COLL-BAU Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével

Ahhoz, hogy az ember lássa, hová tart, néha vetnie kell egy pillantást arra, ahol eddig járt.” Kristen Callihan

A COLL-BAU Kft. idén ünnepli megalapításának húszéves jubileumát. Két évtized távlatában is vallja az ügyvezető: az utókornak dolgozunk, mindenképpen fontos, hogy lelkiismeretesek legyünk, és amit elvállalunk, azt megfelelő időben és minőségben teljesítsük. Nem szabad elbagatellizálni a kisebb munkákat sem. Kulcsszavak számára a megbízhatóság, a szavahihetőség, az együttműködés. Céltudatosan kezeli a cég jövőbeni sorsát, előretekintő az utódlás kérdésében is.

Az ügyvezetővel e jeles évforduló kapcsán beszélgettünk.

  A kezdetek…

A 80-as években Tasson, majd Kunszentmiklóson laktam. Az első gáztervemet 1985-ben készítettem a tassi körzeti orvosnak. Akkoriban zajlott a gázprogram, és nagyon sok munkával láttak el, nappal a munkahelyemen dolgoztam, éjszaka pedig rajzoltam. Még most is emlékszem, 1986 őszén egyik éjszaka rosszul lettem munka közben, megijedtem és onnantól visszavettem a tempót. Következő év elején bementem a tanácshoz, hogy én főállású tervező akarok lenni. Mivel ez a típusú munka is szerzői jogvédelem alá tartozott, adózás szempontjából besoroltak a művészek közé. Szellemi szabadfoglalkozású lettem a személyi igazolványomba beírtak szerint. 1999-ben Kecskemétre költöztem és két évet egy épületgépészeti cégnél dolgoztam műszaki vezetőként.

  Honnan jött az ötlet, hogy megalakítsd a COLL-BAU Kft.-t?

A cégvezető úgy döntött, a húszfős gépész brigádját lecsökkeni tízfősre. Azért, hogy az emberek ne kerüljenek az utcára, úgy döntöttem, indítok egy saját vállalkozást és átveszem a fiúkat. Annyi kérése volt a cégvezetőnek, hogy ő dönthesse el, melyik tíz embert tartsa meg. Ez volt 2001-ben. Így kezdtük el tíz fővel a COLL-BAU Kft.-t.

  Milyen fontosabb állomások határozták meg a cég fejlődését?

Lényeges volt az indulás. Már az első két évben komoly, nagy munkákra kaptunk megbízást. Erre az időszakra tehető a széchenyivárosi 156 lakásos társasház (Papagájház) illetve a Kisfaludy-ház építése. Ezek a munkák kellő alapot biztosítottak ahhoz, ne teljesen a nulláról induljunk. Utána egyik feladat hozta a másikat, és két-három évre lekötötte a kapacitásunkat. Mivel régóta a szakmában dolgoztam, ezért több pályázati lehetőségünk adódott nagyobb munkák elnyerésére. Szépen haladtunk előre, azonban 2008-2009-ben jött a gazdasági válság, aminek hatására alacsony szintre jutott a megrendelés-állományunk. Kemény évek voltak, de átvészeltük és ismét rátérhettünk a korábbi felfelé ívelő pályánkra.

  Melyik munkátokra vagy a legbüszkébb?

Igazából nincs olyan, amit különösebben kiemelnék. Az egyik legnagyobb megbízásunk az előbb említett 156 lakásos társasház gépészeti kialakítása volt, de nagyon büszke vagyok, hogy részesei vagyunk a most épülő Lakiteleki ötcsillagos szálloda kivitelezésének is.

  Mi volt a legizgalmasabb munkátok?

Talán a dunaújvárosi főiskola talajszondás hűtés-fűtésének kialakítása. Nagyon összetett feladat volt, de jól megoldottuk. Sok gyártócsarnok, uszoda, autószalon, társasház gépészeti kivitelezését végeztük. Minden munka más-más kihívást jelent. Az esetek többségében felül kell vizsgálnunk a megkapott terveket, mivel mi kivitelezők is felelősek vagyunk a végeredmény tökéletességéért. Ez azt jelenti, észen kell lennünk mindig, mindenhol.

  Mikor élhető egy épület?

A lakás akkor élhető, ha a használójának az igényeit kielégíti. Találkozunk olyan megrendelőkkel, akik megelégednek az alapdolgokkal, és olyanokkal is, akik különleges igényeket támasztanak felénk, de áldoznak is rá. Minden ember olyan lakásban szeretne lakni, amit elképzelt magának.

  Kik tartoznak a legnagyobb partnereitek közé?

Régebben szinte minden kecskeméti építőipari nagyvállalattal együttműködtünk. Dolgoztunk már a Strabagnak, most pedig a ZÁÉV-hez csatlakozva az előbb említett szállodánál végzünk gépészeti kialakításokat. Partnereink közé több magyar és külföldi tulajdonban lévő gyártócég tartozik. Sokat dolgozunk az Univernek és a FERROÉP Zrt.-nek is. A több lábon állás érdekében arra törekszem, minél több nagy cég csatlakozzon a megrendelői körünkhöz.

  Mi szükséges ahhoz, hogy húsz év után is sikeresek legyetek?

Az utókornak dolgozunk. Mindenképpen fontos, hogy lelkiismeretesek legyünk és amit elvállalunk, azt megfelelő időben és minőségben teljesítsük. Fontos még, hogy a kollégák kötődjenek a céghez. Ehhez jó fizetést és emberi törődést kell biztosítanom számukra. Nem jellemző, hogy valaki elmenne dolgozni egy másik céghez, inkább olyan fordult elő, hogy néhányan külföldre mentek, de többen vissza is jöttek hozzánk.

  Mi a COLL-BAU erőssége?

Megbízhatóak vagyunk és korrektül működünk együtt a megrendelőinkkel illetve a társvállalkozóinkkal. A szerződésekben magas kötbérek szerepelnek, de húsz év alatt még egyszer sem fordult elő, hogy fizetnem kellett volna.

  A fiad is a cégben dolgozik. Miért tartod fontosnak, hogy családi kézben maradjon a COLL-BAU Kft.?

Előbb-utóbb nyugdíjba megyek és szeretném átadni a cégvezetést, a napi operatív munkát. Ezért tudatosan foglalkozom az utódlás kérdésével. A COLL-BAU egy húsz éve bejáratott, jól működő cég, ha eladnám, nem biztos, hogy a megfelelő értéket kapnám érte. Tisztában vagyok vele, az a legszerencsésebb, ha a cég családi kézben marad, ezért vontam be több éve a fiamat a cég tevékenységébe. Ugyan nem ezen a pályán képzelte el magát, más típusú egyetemre járt, de rájött, ez neki is jó irány. A felkészülést az alapoktól kezdte, öt évet fizikai munkával töltött, majd elvégezte a technikumot, jelenleg pedig a művezetői munkakört látja el. Azt gondolom, ha a megfelelő utat végigjárja, akkor stabil jövőképet biztosíthat magának és a „collbaus” csapatnak.

  A közeljövőre vonatkozóan van-e nagyobb terved?

Nem mondom egyik munka után sem, hogy ez az életem műve és leteszem a lantot. Szeretném elérni, hogy minél több jó munkát tudjak felvállalni és minél gyorsabban pörögjenek a megbízások. Kivitelezünk, majd csomagolunk és megyünk tovább, de közben ügyelünk a határidőre és a minőségre. Ha ezek teljesülnek, minden rendben.

  Tekintsünk előre tíz évet…

Cégünk működése a gazdasági helyzettől is függ. Bízom benne, hogy az építőipar továbbra is jól prosperál és a jelenlegi létszámmal teljesíteni tudjuk a megbízásainkat. Akkor már hetvenéves leszek, a napi munkába már nem folyok bele. Nem lesz könnyű a fiam helyzete, mert nagyon összetettek a feladatok, és az árajánlatok készítése sem egyszerű.

  Milyen vezető vagy?

A kollégáim még nem hallottak kiabálni. Amikor nagyon mérges vagyok, akkor nyugodtan, célratörően mondom el a véleményemet. Volt, hogy azt mondták, jobb lett volna, ha kiabálok. Igyekszem megfelelően szólni hozzájuk, hiszen mindegyikük külön egyéniség. Az embereim tudják, hogy bármikor fordulhatnak hozzám, számíthatnak rám és én is rájuk. A kölcsönös bizalom visz bennünket előre.

  Mit jelent számodra a család?

Család nélkül olyan az élet, mint a sivatag. Családtagok nélkül nincs értelme az életnek, értük érdemes élni.

  Mit jelent számodra a barátság?

Elég zárkózott típus vagyok. Vannak barátaim, jó barátaim, de nehezen nyílok meg bárkinek. A barátságra is érvényes, hogy számíthassunk egymásra. Ha a kölcsönösség működik, akkor lehet barátság.

  Mivel szeretsz foglalkozni szabadidődben?

Ez a szakma nem olyan, hogy elkezdem reggel és hazamegyek este. A munkát addig kell csinálni, amíg van. Így kevés a szabadidőm. Ha mégis akad, szeretek pókerezni. Ez az a játék, ami igazán ki tud kapcsolni, közben nem jutnak eszembe a munkahelyi dolgok, amik viszont éjszaka igen. Nagyon nagy sportrajongó is vagyok, fiatalon atletizáltam és fociztam.  Nagy Barca-drukker vagyok, szívesen nézek sportműsorokat, bármilyen mennyiségben jöhet a Forma 1 és a kézilabda.

  Jelenleg kap-e helyet a munkádban a tervezés?

Amióta megalapítottam a vállalkozásomat, a hangsúly jobbára az árajánlatkészítésre, a kivitelezések szervezésére helyeződött át. Jómagam évente kevés tervet készítek, de van egy műszaki rajzoló kollégám, aki az irányításommal ragyogóan megoldja, ha ilyen jellegű megbízást kapunk.

mivel foglalkozik a coll-bau kft.?

Portré fotók: Béta PRess

Így kezdhetünk neki akár negyedakkora hiteltörlesztővel a lakásfelújításnak

2021 tavasz