Oldal kiválasztása

Lelket adni a térnek

Interjú Farkas Nóra lakberendezővel

Fotó: Bodogán Sándor

„Az otthon az a hely, ahonnan ha elmész, hiányozni fog.”
Egyszer volt, hol nem volt című film

Farkas Nóra közel tizenöt éve foglalkozik enteriőrtervezéssel. 2012-ben kolléganőjével megalapították az Enteriőr Extra Bt.-t és célul tűzték ki az egyedi, élhető környezetek megteremtését. Elsősorban otthonok, irodák és közösségi terek megvalósításával foglalkoznak, gyakran végigkövetve annak teljes kivitelezését.

Hogyan indult Nóri pályája, középiskolásként mi fogalmazódott meg benne a jövőbeni hivatásával kapcsolatban és hogyan jutott el rangos megbízások elnyeréséhez?

A részletekről a fiatal tehetséges enteriőrtervezővel beszélgettünk.

Fotó: Bodogán Sándor

  Mi adta az ihletet, hogy ezt a pályát válaszd?

Művészcsaládban nőttem fel, ami természetesen befolyásolta az iskola- és a pályaválasztásomat is. Édesanyám képzőművészeti galériája révén kiállításokra jártunk, ahol megismerhettem az alkotások mögött álló művészeket. Édesapám részéről gyakran kerültem építészek, belsőépítészek közelébe, akik színes és érdekes egyéniségekként maradtak meg emlékeimben. Nem véletlen, hogy a középiskola első éveiben rájöttem, hogy érdekel a rajzolás. Ceruzát fogtam és többektől bíztatást kaptam, érdemes komolyabban foglalkoznom vele. Tizenhat évesen elhatároztam, hogy olyan pályát választok, ami tényleg érdekel. Így esett a választásom a lakberendezésre. Elkezdtem intenzíven felkészülni, belsőépítész tanárhoz jártam, és napi 4-5 órákat rajzoltam.

  Kiléptél a nagybetűs életbe. Hogyan folytattad az utad?

Az iskolák elvégzése után apám, Farkas Gábor építészirodájában kezdtem el dolgozni. Ő megtanított az elméleti oktatásból kimaradt gyakorlatias dolgokra, például hogyan kell építész programmal szerkeszteni. Beigazolódott számomra, az iskola csak belépő ahhoz, hogy valaki jó szakemberré váljon, a magasabb szintre jutáshoz rengeteget kell tanulni. Eleinte kisebb feladatokat kaptam, amiben ha szükséges volt, segítettek a nagy gyakorlattal rendelkező építész kollégák. 2012-ben, amikor kellő tapasztalatot szereztem, úgy döntöttem, önállósodom és barátnőmmel közösen megalapítottuk a lakberendezéssel foglalkozó Enteriőr Extra Bt. nevű cégünket. Elkezdtünk a saját magunk által megszerzett feladatokkal foglalkozni.

  Mi a küldetésetek?

Élhetőbbé tenni az otthonokat, ezáltal minőségi változást létrehozni az emberek életében. Egyedi közösségi tereket létrehozni, amit egy érzésként vagy benyomásként magukkal vihetnek.

  Mi a titka a jó terv készítésének?

Először is megismerjük megbízóink személyiségét. Több alkalommal beszélgetünk velük, és feltárjuk a rejtett igényeiket. Szeretjük pontosan körvonalazni, hogy milyen enteriőrben érzik jól magukat. Követjük a legfrissebb lakberendezői trendeket, és megtaláljuk azt az optimális formát, ami egyensúlyt teremt a praktikusság, az élhetőség és a kinézet között.

  Hogyan végzitek a munkátokat?

Legtöbbször komplex feladatokat oldunk meg. A tervezés mellett gyakran felvállaljuk a kivitelezést is. Ahhoz, hogy ez a teljes körű szolgáltatás jól működjön, kiváló szakembereket alkalmazunk, összehangoljuk az egyes folyamatokat az első egyeztetéstől a teljes megvalósításig.

  Milyen típusú megbízásokat teljesítetek?

Megbízásaink sokrétűek. Terveztünk már étterem, szálloda, bisztró, szépségszalon, cukrászda, orvosi rendelő, irodaház, autósiskola enteriőrjét, de számos lakást, családi házat tettünk otthonossá, vagy akár egy hálószobát, gardróbot, nappalit, gyermekszobát alakítottunk át a benne élők életét harmonikusabbá, komfortosabbá téve.

  Hol tevékenykedtek és milyen fontosabb referenciákat említenél meg?

Elsősorban Budapesten és Kecskeméten kapunk megbízásokat, de az ország több pontján is vállaltunk munkákat, többek között Szolnokon, Szegeden, Tiszakécskén, Kiskunfélegyházán, Nagykőrösön, Martfűn. Büszkék vagyunk, hogy a mi közreműködésünkkel készült el Kecskeméten az Aranylúd Bisztró, a Bro Street Food, a Club Mirage, a NeuroPress terápia rendelője, Inárcson a Bodrogi Kúria étterme vagy a Premier Outletben a Bodrogi Lecsózó. Belsőépítészeti munkákat végeztünk Budapesten a Meló-Diák, a Wit Zrt. irodaházánál, Nagykőrösön a Petőfi Fitnesz Edzőteremnél, a Telki óvodánál, Kecskeméten, a Városgazdasági Kft.-nél és a Monaco Szépségszalonnál.  A mi terveink alapján valósult meg a Belvárosi Fagyizó, a Bajor Vendégház és a Süveges Autósiskola átalakítása is.

Megtisztelő megbízásaink között említhetem a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatói irodájának, tanári szobájának enteriőrtervezését. Erre a munkára nagyon büszke vagyok, mivel a volt iskolám szavazott nekem bizalmat.

  Megmaradt az életedben az örömfestés és a rajzolás?

Amikor a gyermekeim kicsik voltak nem foglalkoztam vele és még utána sem éreztem indíttatást, hogy ecsetet vagy ceruzát vegyek a kezembe. Tavaly, amikor kimentem Sutivanba, Brač szigetére, annyira jól éreztem ott magam és úgy megihletett a horvát kisváros, hogy újra elkezdtem festeni. Egy egész portfóliót készítettem a képeimből és azt tervezem, a nyáron ismét kimegyek Sutivanba és értékesítem őket. Mivel a gyermekeim már nagyobbak és a nyári időszakban, amikor kevesebb a felújítás, szabadabban gazdálkodhatok az időmmel, így elhatároztam, hogy a festés ismét meghatározó része lesz az életemnek.

  Előre nézni, fejlődni…

Ezt a gondolatot követtem egész eddigi utamon. Elengedhetetlennek tartom a fejlődésre való nyitottságot, ami azt jelenti, folyamatosan képezni kell magunkat és követnünk kell a vevői igények alakulását. Manapság a megrendelők szeretik előre látni a végeredményt, 3D-s látványterveken vizualizálni. Ezért határoztunk úgy, hogy a jövőben mi magunk készítjük el a látványterveket. Én már tettem is lépést ennek érdekében, elkezdtem a program tanulását, és szeretnék minél jobban elmélyedni benne.

  Van-e álommelód?

Szeretnék egy butikhotelt megtervezni, ahol nem kötik meg a kezemet, ahol igazán szabadjára engedhetem a fantáziámat és kreatívan alkothatok.

Így kezdhetünk neki akár negyedakkora hiteltörlesztővel a lakásfelújításnak

2021 tavasz