Oldal kiválasztása

Minőségi idő, egymásra irányított figyelem

Interjú Misek Edit gerinctrénerrel

Misek Edit gerinctréner

„A sport a test útján nyitja meg a lelket.”   Szent-Györgyi Albert

Misek Edit mestersége személyi edző és gerinctréner. Sokéves tapasztalatára támaszkodva két éve megnyitotta önálló gerincstúdióját, és elsődleges célul tűzte ki a gerincproblémákkal küzdők segítését és a prevenciót. A mai napig folyamatosan képzi magát, hogy minél szélesebb körű tudást szerezzen e területen. Edit empatikus személyiség és egy igazi inspirátor. Különleges képességgel hat az emberekre, hogy elkezdjenek sportolni és megismerjék a mozgás örömét.

  Mi adta a kezdeti inspirációt ahhoz, hogy a sporttal komolyabban foglalkozz?

1995-ben kiutaztunk Amerikába, pontosabban Chicagoba és pár évet ott töltöttünk. Ebben az időben Magyarországon még nagyon gyerekcipőben járt a fitnesz, kezdetlegesek voltak az edzőtermek és az órák is. Amikor Chicagoban elmentem egy sportközpontba, nagyon elcsodálkoztam a látottakon. Nem is tudtam elképzelni, hogy ilyen létezik. Pazar felszereltség, óriási méretek, ahogy az Amerikában megszokott. Rengeteg típusú gép állt rendelkezésre, minden korosztály és nem megtalálta a neki megfelelőt. Volt ott uszoda, szauna, futópálya és gyermekmegőrző is, ami nekem, kisgyermekes anyukának nagy kényelmet jelentett. Ez az attitűd lenyűgözött és éreztem, nekem a fitnesz területén kell hosszú távra terveznem. Mivel a sport egyébként is közel állt hozzám, amikor visszatértünk Magyarországra, jelentkeztem a Fitness Akadémiára, ahol elvégeztem a testépítő szakot.

  Hogyan alakult tovább az utad?

Mindig hajtott a vágy, hogy fejlődjek és minél nagyobb tudást szerezzek. Így tanultam meg az idők folyamán a preventív gerinctornát és a pilatest.

  Melyik terület áll hozzád a legközelebb?

A gerinctorna, mivel saját magamon is megtapasztaltam, hogy milyen sok problémát tud okozni, ha a gerincünk nem kellően rugalmas vagy valamilyen sérülésből, balesetből kifolyólag deformálódik. Az edzői munkám során egyre több vendégem panaszkodott, hogy fáj a háta, a csípője. Éreztem, hogy nekem többet kell erről a területről megtudnom, hogy segíthessek a vendégeimnek és olyan órákat, személyi edzéseket tartsak, ahol a kompenzációs mozgásokkal javíthatunk a helyzeten, és ezáltal elkerülhető akár egy gerincműtét is. Így az utóbbi 4-5 évben kifejezetten a gerinccel kapcsolatos mozgásformákkal és rehabilitációs lehetőségekkel foglalkozom. 

  Sok évig egy sportközpontban dolgoztál, két éve pedig megnyitottad a saját gerincstúdiódat. Miért tartottad fontosnak, hogy kiépítsd a saját világodat?

Mintegy két évtizedet dolgoztam egyhuzamban edzőteremben, személyi edzéseket és különféle csoportos órákat tartottam. Rengeteg ötletet szerettem volna megvalósítani, de a sportközpontos rendszer korlátai ezt nem tették lehetővé. Ezért úgy gondoltam, egy másik úton kell továbbhaladnom. Azt is tudtam, hogy egyedül sokkal szabadabban és hatékonyabban tudok dolgozni, olyan eszközöket vásárolhatok, amire igazán szükségem van. Ennek szellemében szereltem fel a stúdiómat. Beszereztem néhány pilates gépet, ami a gyakorlatok elvégzését olykor segíti vagy éppen nehezíti. Megteremtettem annak a lehetőségét, hogy az igényeknek megfelelően változatos edzéseket tartsak akár kisebb eszközökkel vagy gépekkel. Úgy érzem, jó döntést hoztam. A vendégeim részéről pozitív visszajelzéseket kapok, sokkal szívesebben járnak hozzám a családiasabb hangulatú stúdiómba. Én is hatékonyabbnak érzem ezt a formát, mivel jobban tudom figyelni vagy korrigálni a klienseim mozgását, óra után pedig meg tudjuk beszélni a felmerülő kérdéseket.

  Mi Misek Edit hitvallása?

Nekem nagyon fontos, hogy segítsek az embereken, ezért képzem magam folyamatosan és végzek el újabb és újabb tanfolyamokat. Nem telik el úgy nap, hogy ne kapnék megerősítést a vendégek részéről, milyen hálásak ezért nekem. Közülük többen is komoly betegséggel küzdenek és a közös munkának köszönhetően nagyon szép eredményeket érünk el. A segítő szándék belülről fakad, ami nap mint nap vezérel és vezérelni fog az életem végéig.

  Mi a legjellemzőbb a munkastílusodra?

Abszolút rugalmas vagyok, nincsenek sablonedzések, odafigyelek a vendégeim igényeire, korára, állapotára és annak megfelelő mozgásanyagot állítok össze. Nem erőltetek rájuk olyan gyakorlatokat, amit nem szívesen végeznek el, amiben nem érzik komfortosan magukat.

  Milyen szolgáltatásokat nyújt a gerincstúdiód?

Elsősorban egyéni vagy kiscsoportos foglalkozásokat tartok, hogy minél jobban működjön az egymásra irányított figyelem. Legfontosabbnak tartom a gerinc átmozgatását, nyújtását és erősítését, a kötőszövetek fellazítását. Hosszú távon azonban ez akkor nyújt megoldást, ha a vendég rendszeresen végzi az ilyen jellegű gyakorlatokat. 

Misek Edit gerinctréner
  A hitelesség fontos szerepet játszik az életedben. Mitől válik azzá egy edző?

Amit mond, azt pozitív példával tudja alátámasztani, a legjobb, ha a sajátjával. Sajnos, fiatal koromban a nem megfelelő terhelés hatására sérült az ágyéki gerincem. Ez sok problémát okozott nekem és odáig jutottam, hogy húsz évvel ezelőtt felajánlottak egy stabilizációs műtétet. Eldöntöttem, más megoldást választok és visszautasítottam a beavatkozást. Azóta rendszeresen tornázok és odafigyelek magamra. Jól vagyok, és műtétre sincs szükségem. Úgy gondolom, a hitelességhez még az is hozzátartozik, hogy egy edző a megjelenésével is tükrözze a sportosságot, a fittséget.

  Mivel foglalkozol szívesen a szabadidődben?

Mindig versenyt futok az idővel, nehezen tudom beosztani. De vannak dolgok, amik prioritást élveznek, ilyen az angoltanulás, emellett szánok időt szakmai anyagok olvasására illetve továbbképzésekre. Imádok új dolgokat közelebbről megismerni, egyik ilyen kedvencem a póker. Szeretem a kültéri sportokat, a kerékpározást vagy a nordic walkingozást. Újabban a golffal ismerkedek. Tavaly beiratkoztam egy tanfolyamra és teljesen elragadott ez a játék, kifejezetten izgalmasnak találom. Nagyon tetszik a közeg, és külön élvezem, hogy jó levegőn, szép ruhában, kulturált körülmények között lehet sportolni. Úgy érzem, ez a sportág nekem való, de még nagyon sokat kell gyakorolnom. Sajnos Kecskeméten és környékén korlátozottak a lehetőségek.  Ezen kívül szívesen nézek táncos előadásokat, akár balettet vagy akrobatikus showt.  Lenyűgöző számomra az emberi test szépsége mozgás közben. 

  Menyire fontos a barátság az életedben?

Van néhány barátom, akikkel kölcsönösen inspiráljuk egymást, akár sportról vagy egyéb szabadidős tevékenységről legyen szó. Szívesen megyek velük színházba, moziba vagy a szabadba. Nagy örömmel tölt el, hogy a több év óta hozzám járó vendégekkel valamilyen szinten barátságba kerülök, és nem csak a személyi edzőjüknek tartanak, hanem a lelki segítőjüknek is.

  Milyen elvek mentén éled az életed?

Korrektség, tisztesség, becsületesség, szavahihetőség, megbízhatóság a legfontosabb iránymutatóim.

Misek Edit gerinctréner
Misek Edit gerinctréner
  Mit adtál át gyermekeidnek?

A sport szeretetét, a kitartó munkát és arra biztattam őket, olyan hivatást válasszanak, amit igazán közelinek éreznek magukhoz. A fiaim 25 és 34 évesek, nagyon büszke vagyok rájuk, mert tisztességes, becsületes emberek lettek. Külföldön élnek, keményen dolgoznak, a kisebb az amerikai haditengerészetnél, a nagyobb a vendéglátásban. Már kisgyermek korukban beléjük vésődött a céltudatosság és a felelősségteljes munkavégzés. Ezt látták tőlem otthon és az edzőteremben egyaránt.

  Mi a nagy álmod?

Nem élek álomvilágban, csak olyanokon ábrándozom, amik megvalósíthatók. Szeretnék ismét visszatérni Amerikába, újabb államokat felfedezni és együtt lenni a gyerekeimmel. Nagyon vonz az északi kontinens, de szívesen megnézném Mexikót is. 

  Játsszunk a gondolattal, hogy egy üres papírra felírod azt, amit mindenképpen meg szeretnél örökíteni, majd elzárjuk és tíz év múlva elővesszük. Mi lenne az?

Visszatekintve az elmúlt ötven egynéhány évemre, valami nagy tanulságot írnék rá: Ne pazaroljuk el az időnket felesleges dolgokra, aktívan és gazdagon éljünk, hogy minél több minden férjen bele. Huszonévesen még nem érezzük ennek a súlyát, de minél idősebbek leszünk, annál jobban odafigyelünk, hogy az időnket minőségi módon töltsük el.

Portré fotók: Béta PRess

Így kezdhetünk neki akár negyedakkora hiteltörlesztővel a lakásfelújításnak

2021 tavasz