Oldal kiválasztása

Viki’s World

Interjú Doszkocs-Franczia Viktória fitneszedzővel, a Viktória Fitness vezetőjével

„Az a dolgod, hogy felfedezd mi a dolgod, és aztán teljes szívvel magadévá tedd.” Buddha

Franczia Viki neve ismerősen cseng Kecskeméten, és nemcsak a sportos hölgyek körében. A Viktória Fitness ma már egy igazi közösséget képvisel, Facebook oldalának több mint 2.500 követője van. Viki az edzői pályán immár húsz évet töltött el. Olyan munkát végez, amit szeret, amivel boldogan azonosul, amiben benne van az egész lénye. A fitnesz életforma számára, a terem pedig az élete. Hogy indult el ezen az úton és milyen módon haladt előre? Milyen is az ő világa? A részletekről meséljen a fitneszedző.

Tisztán emlékszem, hogy egy nyár eleji napon, 14 évesen láttam egy fitneszversenyt az Eurosporton, ami olyan mélyen megérintett, hogy eldöntöttem, én is fitneszversenyző leszek. A felkészüléshez Pestre kellett volna járnom. Mivel kicsi voltam, anyukám inkább Kecskeméten keresett egy aerobik edzőt. Első alkalommal a lelátóról néztem az órát. Csak felnőttek tornáztak, régi retró aerobik zokniban, biciklisnadrágban. Másnap már a boltban voltunk és legközelebb én is beöltözve mentem úgy, ahogy a nagyok.

  Elképzelem a „kis” Vikit retró cuccban az első fitneszórán…

Az edzőm, Mészáros Kati már az első alkalommal elvarázsolt, és úgy mentem haza: Anya, én aerobikedző leszek. 4-5 évig rendszeresen jártam hozzá edzésekre, minden hétfőn, szerdán, pénteken, fél hattól fél hétig. Ezek szent időpontok voltak, semmi nem jöhetett közbe. Ha valami program adódott, csak előtte vagy utána jöhetett szóba. Alig vártam, hogy leérettségizzek, és mehessek a Fitness Akadémiára. Szerettem oda járni, imádtam, hogy gyakorlatcentrikus képzést kapok. Gyakran izgultam, mert nem szerettem szerepelni, és a maximalista énem is kezdett kibontakozni.

  Elindultál a nagybetűs életbe, mint aerobikedző…

Húsz évvel ezelőtti időkről beszélünk. Akkor még a régi klasszikus, úgymond Jane Fondás aerobik dívott, igazi retrós-koreográfiás, ugrálós órákat tartottam a lányoknak. Menet közben hobbimmá vált képzésekre, tanfolyamokra, workshopokra járni. Szinte lestem, mikor hová mehetek. Folyamatosan bővítettem a repertoárt, boksz aerobikkal, step aerobikkal, a spinning elindításával pedig megszólítottam a fiúkat is. Ezután jöttek a köredzés típusú, illetve a súlyzós hot iron órák. A funkcionális edzésekkel és a TRX-szel egy teljesen új irányzatot vettünk, olyannyira, hogy ma már szinte az óráink fele ebből áll.

  Fontosabb mérföldkövek…

Egy kicsi, hangulatos, imádni való stúdióban kezdtem el órákat tartani, ahol sajnos csak 15 fő fért el, így nagyon hamar kinőttük. Ott még asztalossal csináltattam a step padokat. Aztán átmentünk valamivel nagyobb terembe, ami egy idő után szintén kicsinek bizonyult. Az első nagyobb izgalmat akkor éltük át, amikor egy egészen nagy helyiséget sikerült kibérelnünk a belvárosban. Még hirdetést is feladtunk, hogy új vendégeket vonzzunk be. Szerettük azt a termet, hiszen teret adott az álmainknak.  Sajnos közben eladták az épületet, és nekünk is mennünk kellett. Pár év megszakítás, majd keresgélés után találtunk egy lehetőséget a László Károly utcán. Ez volt ám az igazán nagy falat. Hatalmas terem, még hatalmasabb bérleti díjjal, de belevágtunk, mert hittünk magunkban, és a vendégeink támogattak bennünket, hogy gyerünk, menjünk, csináljuk. Többéves bérletet kellett aláírnunk. A tulaj leinformált bennünket, és azt mondta, hisz bennünk, mivel bárkit megkérdez, az aerobikról mindenkinek Franczia Viki jut az eszébe. A termet kialakította az ízlésünknek megfelelően, mi pedig feltettük mindenünket – lakást, kocsikulcsot – az álmunkra. Tíz csodás évet töltöttünk ott. Úgy éreztük ott magunkat, mintha a saját termünk lenne. A sors azonban megismételte önmagát, sajnos ezt az épületet is eladták, és nekünk mennünk kellett. Ismét teremkeresés következett. Nem akartuk, hogy a kialakult közösségünk szétszóródjon, így kibéreltük a Cutler Gym aerobik termét.

  A férjed, Gyuszi 13 éve csatlakozott a Viktória Fitneszhez…

Igen, ketten tartunk órákat. Így még erősebbek vagyunk, és még több energiát tudunk mozgósítani. Nekem ez a főállásom, az edzések mellett a terem ügyeit is intézem, Gyuszi munka után és hétvégenként edzősködik, TRX, köredzéses és cross training órákat tart. Nélküle ezt nem tudnám ilyen elhivatottan és lelkesen csinálni. Megértő társ. Minden este tíz órakor érünk haza, amit nem sokan tolerálnának. Mi az edzőteremben éljük az életünket. Lehet mondani, tetőtől talpig családi vállalkozás vagyunk. A recepciósunk is családtag, a testvérem párja, Ágika. Ő a kezdetek óta velünk van, munka után jön be hozzánk és segíti a beléptetést, fogadja a vendégeket. Mindenben számíthatunk rá.

  Miért érzed fontosnak a közösségépítést?

Az emberek szeretnek egy jó közösséghez tartozni, amire egyre nagyobb szükség van. Barátságok szövődnek, akár még üzleti kapcsolatok is. Fontos, hogy a közösséget valaki összefogja, akiben bíznak, akitől bármikor kérdezhetnek. Vendégeink gyakran kérnek tőlem életmódtanácsot, de ha magánjellegű problémával fordulnak hozzám, azt is meghallgatom. Ha igény van rá, intézem a táplálék kiegészítőket, ha kell, edzőruhákat szerzek. Én így nem csak abban az egy órában vagyok edző, hanem a nap 24 órájában, a vendégeim bármikor elérhetnek, kérdezhetnek tőlem, vagyis számíthatnak rám.

  Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezni egy jó fitnesz edzőnek?

A jó edző alázatos a munkája iránt és elhivatottság sugárzik belőle, imádja amit csinál és örömét leli abban, ha másoknak segíthet. Tudnia kell motiválni, de nem csatakiáltásokkal, hanem a kisugárzásával, az összeszedettségével. A jó edző folyamatosan képezi magát, tanul és nemcsak a sporthoz ért, hanem a tanításhoz is, és egy kicsit a lélekhez is. Fontos a belső stabilitás és a kellő tudatosság megteremtése. Az az edző, aki felkészült és stabil belül, azt senki nem tudja megkarcolni. Pont ezért lesz képes hosszú éveken vagy akár egy életen át szeretettel, valóban hobbiként végezni a hivatását.

Mi a hitvallásod?

Egy nagyon jó Buddha idézetet találtam erre, amit a lakásunkban több helyen is kifüggesztettem, és a motivációs naplóim elején is szerepel minden évben.  „Az a dolgod, hogy felfedezd mi a dolgod, és aztán teljes szívvel magadévá tedd.” Ahogy ezt kimondom, mindig könnyes a szemem. A célom, hogy minél több embert hozzásegítsek a rendszeres és nagyon fontos, hogy az örömteli mozgáshoz.

  Hogyan zajlik egy Viki-féle óra és mik a Viki stílus titkos összetevői?

A mai napig minden órára felkészülök, pontosan megtervezem a tematikát, a gyakorlatok sorrendjét, időtartamát, vagyis össze van rakva az órám, ahogy a vendégek mondják. Az elején mindig elmondom az óra felépítését, így a vendégek be tudják osztani az erejüket. Nagy hangsúlyt fektetek a zenére, hogy mindig az adott órához illeszkedjen. Mindig van nálam bemelegítés és nyújtás, megmutatom a helyes kivitelezést, és azt is, hogyan nem szabad a gyakorlatot végezni. Ha valami nehéz, akkor mutatom a B verziót, amivel lehet könnyíteni. Nem vagyok az a kiabálós edző, inkább másképpen motiválom a csapatot. Az órákon szeretem a rendet, a fegyelmet. Pár poén, mosoly természetesen belefér és kell is, de ekkora közösségben a házirend betartatása elengedhetetlen.

  Húsz éve vagy a pályán, mire vagy a legbüszkébb?

Egyértelmű, hogy a hatalmas vendégkörünkre, az igazi vérbeli törzstagokra, akik sok-sok éve bizalmat szavaznak nekünk. Ez egy edző életében nagyon-nagyon fontos. A vendéget könnyű behozni az órára, de megtartani, abban áll a nagy titok. Büszke vagyok rá, hogy sok embert motiváltam és tanítottam arra, hogyan élhetnek egészségesebben, fittebben.

  Miben változtál ez idő alatt?

A régi klasszikus aerobik órák után tudtam nyitni a funkcionális edzés felé, ezzel nagyon sok fiút behoztam a csoportos edzésekre, manapság egy köredzésen vagy TRX órán szinte ugyanannyi fiú van mint lány. Úgy érzem, sokat fejlődtem abban, hogy kezdő edzőként csak a gyakorlatok és az óra összeállítása volt fontos számomra, ma már az emberi oldalra is nagy hangsúlyt helyezek. Azért is nem égtem ki ez alatt a húsz év alatt, mert megtanultam az emberekkel bánni.

  Mi ad erőt nap mint nap?

A vendégek pozitív visszajelzései. Ha egy elégedett vendég hoz egy új vendéget vagy ha egy anyuka hozza a felnőtt gyerekeit. A motivációmat pedig leginkább az táplálja, hogy jó példát mutassak és hiteles maradjak.

  Mit jelent számodra az egészséges életmód?

Számomra a fitnesz egy életforma. A rendszeres edzés és az egészséges táplálkozás nekem teljesen természetes, nem önsanyargatás, én így érzem jól magam a bőrömben. Nem divatdiétákat, hóbortokat, hanem egy nagyon jól kitalált táplálkozási szokást követek. Vegetáriánus vagyok, már gyerekkoromban sem szerettem a húst. Rengeteget tanultam a táplálékkiegészítőkről, így pontosan tudom, milyen ásványi anyagokra, vitaminokra van szüksége a testemnek. 

  Hogyan őrzöd meg a mentális egészségedet?

A jó házasságom ennek elengedhetetlen része. Fontos, ha bemegyek dolgozni, és ha hazamegyek, mindenhol jól érezzem magam, béke és szeretet vegyen körül. Pontosan étkezem, elegendőt pihenek, és van én időm is. A rendszeres edzésekkel, a megfelelő étkezéssel, ásványi anyagok és vitaminok bevitelével remekül érzem magam, ami ragyogó életérzést ad a mindennapokhoz.

  Ha mégis marad szabadidőd, akkor mivel foglalkozol szívesen?

Különös vonzalmat érzek a növények iránt, elsősorban a szobanövényeket szeretem. Örömöm lelem a gondozásukban, kikapcsol, energiát ad. Kezdőnek tartom magam, de nagyon nagy gyűjteménnyel büszkélkedhetek. Folyamatosan bújom a szakkönyveket, képzem magam. Megfigyeltem, ha szakszerűen és szeretettel gondozom őket, hálásak és szépen fejlődnek. A növényeket kertészetekből szerzem be és utána szaporítom őket. Most már elkezdtem árulni is a saját kis neveltjeimet.

  Tíz év múlva hol látod magadat?

Akkorra már 30 éve leszünk a pályán és ez igen nagy dolognak számít Kecskeméten. Biztosan edzéseket fogok tartani, de szeretném, ha lenne egy saját kis csapatom is. Olyan edzőkkel venném körbe magamat, akiknek át tudom adni a tudásomat, ők pedig büszkén tartoznak a Viktória Fitness égisze alá.

  Tartja a mondás, bajban ismerszik meg az ember. Mostanában olyan élethelyzeteket éltünk át mindannyian, ami eddig nem volt.

Mindig tudtuk, hogy a vendégeink szeretnek hozzánk járni. De igazán a nagy bajban derült ki, hogy mennyire fontosak vagyunk számukra. Ők tartották bennünk a lelket. Nem győzzük ezt megköszönni nekik.

  Mit tettetek, hogy a közösségetek egyben maradjon a pandémiás helyzetben?

A teljes tevékenységünket online környezetbe költöztettük. Létrehoztunk egy zárt internetes csoportot, ahová folyamatosan olyan Vikis és Gyuszis edzéseket töltöttünk fel, amikre otthon is lehet tornázni. Ily módon el tudtunk jutni az elfoglalt vagy messzebb lakó vendégeink otthonába is. A kényszermegoldásként indult ötletünk sikeresnek bizonyult, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt a szolgáltatásunkat a későbbiekben is megtartjuk.

Mit jelent számodra a terem?

A végeláthatatlan lehetőségek tárházát, ahol teljesülhetnek az elképzeléseim, ahol úgy jövünk össze, mint egy nagy család.

  Mire vagy a legbüszkébb?

Teremtettem egy olyan világot, ahol rám mosolyognak az emberek, ahol azzal töltöm a napomat, amit szeretek. Férjem, Gyuszi ezt viccesen Viki’s World-nek hívja.

Fotók: CatherinArt, Viktória Fitness

Így kezdhetünk neki akár negyedakkora hiteltörlesztővel a lakásfelújításnak

2021 tavasz