„A legtöbb, amit egy másik embernek adni tudsz, az a figyelem”   Müller Péter

3 gondolat

GONDOLATAIT ELMONDJA KÁRÁSZ TAMÁS, A BUDAPEST BANK FIÓKHÁLÓZATÁNAK ÉRTÉKESÍTÉSI IGAZGATÓJA

Kárász Tamás 1994 óta dolgozik a bankszektorban, ahol végigjárta a ranglétra szinte minden fokát. Pénztáros, tanácsadó, revizor, fiókvezető, régióvezető, projektvezető, jelenleg pedig a közel 700 fős Budapest Bank 94 fiókos hálózatának értékesítési igazgatója. Házas, 2 gyermek – Barnabás (14), Boldizsár (11) – édesapja. Szereti a sportot, volt igazolt labdarúgó, majd játékvezető, jelenleg teniszezik. Élményeket gyűjt és nem tárgyakat, nagyon szeret utazni, sportrendezvényekre, színházba járni, ultizni és legfőképpen minőségi időt tölteni a Családjával, Barátaival. Az ikrek jegyében született, szerencseszáma a 9.

„Építsd föl minden éjszaka építsd föl újra, s újra
amit lerombol benned
/ a nappalok háborúja.


Ne hagyd kihunyni a tüzet / a százszor szétrúgottat
szítsd a parazsat
/ Nélküled föl újra nem loboghat.”

Kányádi Sándor

1. Képzeld el magadat egy színházi rendezőnek. Mit vinnél színpadra?

Én egy életvidám ember vagyok, de a színházban sokkal jobban szeretem a komolyabb előadásokat, olyan drámákat, amelyeknek mély mondanivalójuk van, amik az emberi kapcsolatok sokszínűségét és bonyolultságát dolgozzák fel. A baráti körömnek gyakran szervezek zártkörű színházi programokat a Ruszt Stúdiószínházba, ahol általában ilyen darabokat nézünk meg. Az előzőek miatt biztosan valami hasonló színművet választanék. Nagyon tetszett például Kőszegi Ákos főszereplésével az „Ügynök halála”, ami egy apa-fia kapcsolatot mutat be vagy a „Nem félünk a farkastól” Básti Juli és Rudolf Péter főszereplésével, amelynek a fő motívumai a házasság és a baráti kapcsolat.

 

2. Ha felkérnének egy TED-es előadás megtartására, miről beszélnél?

  • Arról biztosan, hogy az emberek hogyan töltsenek el minőségi időt egymással a családban, a baráti körben, a kollégákkal.
  • Azt hiszem, központi témaként kezelném, hogy egy félig-meddig kijárási tilalomban ki mit kezdene a sokkal több közösen eltöltött idővel.
  • Biztosan bemutatnám a boldogsággal összefüggő kutatásokat is, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a pozitív emberi kapcsolatok száma és minősége nemcsak boldogságot okoznak, hanem az emberi életet is meghosszabbíthatják.
  • Szót ejtenék arról is, hogy milyen egy munkahelyen a jó főnök-beosztott viszony. Kihangsúlyoznám, hogy a kollégák többszörösen meghálálják, ha leülsz velük beszélgetni, és tényleg ott vagy velük testben és lélekben egyaránt. A legfontosabb, hogy a telefont is kapcsold ki, tényleg érezzék, neked is fontos a beszélgetés, és legfőképpen emlékezz az elmondottakra!

 

3. Simon Sinek motivációs előadó szerint a küldetés megfogalmazásánál első, hogy MIÉRT CSINÁLJUK azt, amit csinálunk, és ezután következik, a HOGYAN CSINÁLJUK és MIT CSINÁLUNK. Egyet értesz ezzel?
Mi Kárász Tamás küldetése?

Nagyon szeretem Simon Sinek könyveit és TED előadásait, tényleg feltölt, ha olvasom vagy hallgatom. Sinek azt mondja, a motiváció szempontjából sokkal fontosabb, hogy megtaláld a magad – vagy a gyermeked, kollégád – miértjét. Ha ezt megtalálod, a „hogyan” már sokkal könnyebben megy, és a „mit” szinte csak egy mellékes következmény. Csak úgy végezhetjük lelkesen a feladatainkat, és tudjuk inspirálni a csapatunkat, ha megtaláljuk és megértjük a tevékenységünk célját. Aki csak a „mit”-re koncentrál, az nem válik annyira sikeressé semmilyen területen. Nagyon jó példa a nagyobbik fiam, Barnabás, aki már 5 éves kora óta tengerbiológus akar lenni, ez az álma. Az Ő miértje, hogy megmenthessen kihalófélben lévő állatokat, a természetet minél hosszabb ideig fenn tudjuk tartani a jelenlegi formájában. Hogyan tudja ezt megtenni? Keményen kell tanulnia a biológiát és az angolt. Gyorsan megértette, hogy magyarul nem tudja majd megvalósítani az álmát, csak külföldi egyetemeken tud felkészülni a feladatra. A mit, az már tényleg „csak” következmény, tengerbiológus akar lenni.

Mi az én küldetésem? A nagymamám mesélte, hogy már óvodásként, amikor Mélykúton hazafelé kísért, minden pillanatban azt kérdezgettem, hogy mikor találkozunk már valakivel, akinek köszönni lehet. Úgy gondolom, az én hitvallásom abban az időben fogalmazódott meg. Mi emberek sokszínűek vagyunk. Így ma is arra törekszem, hogy minél több emberrel lépjek kapcsolatba. Hiszem, hogy mindenki különleges valamiben, mindenkitől lehet tanulni, mindenkivel lehet közös kapcsolódási pontokat találni. Megismerkedni valakivel és beszélgetni azt jelenti, mindketten többek leszünk, mindketten tudunk hatással lenni egymás gondolkodására, viselkedésére. Én a kapcsolatokban megszerzett értékekből továbbiakat hozok létre és megosztom azokat további emberekkel. Ez az én küldetésem.