Németh Arnold szűnni nem akaró szellemi és szakmai gyarapodás által ihletett munkásságának alapgondolata:
„Ne múljon el nap alkotó munka nélkül!”

Egy-két-há…

INTERJÚ NÉMETH ARNOLDDAL,
A KECSKEMÉTI BRILLI-ART STUDIO TÁNCSPORT EGYESÜLET MŰVÉSZETI VEZETŐJÉVEL

Németh Arnold a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett modern társastánc pedagógus szakon, majd 2018-ban újabb diplomát szerzett a ma már egyetemként működő intézmény mesterszakán. Mindennapjaiban immár 25 éve a zene, a tánc és a táncoktatás játssza a legfontosabb szerepet. Nevéhez számos sikeres belföldi illetve külföldi versenyeredmény fűződik. Arnold szerény, lelkes, szolgálatkész és egy igazi perpetuum mobile. Több mint tizenkét éve tanít kubai salsát. Nyolc éve a széles körben népszerű Brilli-Art táncstúdió művészeti vezetője és tanára. Nős, kislánya, Zóri egyéves, Zente júniusban érkezik.

Honnan ered a tánc szeretete?

– 1996 áprilisában Nagykőrösön egy tűzoltó bálon láttam két gyermek versenytáncospár előadását. Annyira elkápráztatott a fellépésük és olyan mély nyomot hagyott bennem az élmény, hogy rá három napra beiratkoztam táncoktatásra. Édesapám irányából is kaptam ihletet, ő nagyon sok évig néptáncolt. A szakmai munkásságom viszont nem a néptánc és a magyar tánckultúra felé vette a lendületet. A főiskolán ugyan foglalkoztunk néptánccal is, de én a társasági táncok irányába szakosodtam.

Mit jelent számodra a tánc?

– Gyakorlatilag a mindent, az önmegvalósítást, a saját magam kiteljesedését, fejlődését, mint ember, mint szakember, mint édesapa.

Melyik ötletedre vagy a legbüszkébb?

– Azt gondolom, hogy a Brilli-Art táncstúdióra lehetek a legbüszkébb, amit Tapodiné Boda Brigittával közösen álmodtunk meg. Ma is nagy örömmel emlékszem 2012. április 29-ére, amikor nyitottunk a tánc világnapján, édesanyám születésnapján.

Mi a legfontosabb motiváló erőd?

– Azt gondolom, az alkotói vágyam és a környezetem. A táncoktatás olyan, mint egy közlekedési helyzet. Nincsenek állandó szituációk, mindig új és új élethelyzetek adódnak, amikre azonnal kell reagálni és megoldást találni. Így meg tudom óvni magamat a kiégéstől is, ami a művészeti munka egyik félő pontja.

Mi az, ami nap mint nap táplál?

– A dicsérő szavak szeretetnyelve, amin keresztül olyan szintre töltődök fel, hogy a kis Brilli családdal közösen meg tudjuk alkotni azt, ami a táncoktatásunkban egyedi.

Melyik eredményed érintett meg a legjobban?

– Egyiket sem emelném ki, ugyanis minden eredményem valamilyen fontosabb életszituációval is társult, amiktől erősebbé tudtam válni. Így az életemben mindegyik jelen van, és megvan a maga jelentősége.

A tánc melyik területe áll hozzád a legközelebb?

– Elsősorban a versenytáncokban, karaktertáncokban és a divattáncokban érzem otthon magam, de szívügyem a karibi országok autentikus vallási kultúrája, és az abból fakadó ősi afro mozgásvilág is.

Milyen gondolatok fogalmazódnak meg a fejedben, amikor belépsz a Brilli-Art táncstúdió ajtaján?

– Azok a gondolatok jutnak eszembe, amelyeket akkor fogalmaztunk meg, amikor odaálltunk a raktárépület elé (a mai táncstúdióhoz), és megálmodtuk a külön dimenziónkat. Azóta is ezeket az irányelveket juttatjuk érvényre a táncoktatásunkon keresztül, az embereket szolgálva alázattal, teljes hivatástudattal. A megnyitás óta vezérelvünk az alkotás szabadsága, továbbá legfőbb célunk a hozzánk járó „kis nyersanyagok” boldog táncosokká formálása. E közös hitünknek köszönhető, hogy ilyen sokan egy egységet alkotunk.

Játszunk el a gondolattal. Három hónapig nem foglalkozhatnál a tánccal. Mit tennél akkor?

– Ez nem fordulhat elő. Nekem mindenféleképpen meg kell találnom vagy teremtenem a lehetőségét annak, hogy emberekkel tudjak foglalkozni a tánc területén. Minden nap hálát adok, hogy abban a szférában tevékenykedhetek, amiben talentumokat kaptam. Én nemcsak táncpedagógus vagyok, hanem táncos is. Ajándékul kaptam egy olyan testet, lelket és szívet, melyekkel minden helyzetben kiteljesedhetek.

Mi a vágyad?

– Még nagyon hosszú ideig aktív tudjak maradni és ki tudjam szolgálni az embereket 0-100 éves korukig. Emellett pedig a családomat biztonságban és boldogságban szeretném tudni. 

Mit jelent a Brilli-Art közösséghez tartozni?

Talán leginkább a tánciskola Facebook oldalán olvasható, egyik közösségi tag gondolata fejezi ki a legjobban: „Aki egyszer átlépi a Brilli-Art Studio küszöbét, annak a tánc végleg beköltözik a szívébe és az életébe. Elhivatottsággal, szenvedéllyel és elképesztő profizmussal folyik a táncoktatás. Itt mindent megkapunk ahhoz, hogy tanuljunk, fejlődjünk, emellett kikapcsolódjunk és feltöltődjünk. Büszke vagyok arra, hogy ide tartozom.”