Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

Interjú Hamzáné Lakó Judittal, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkárával

Immár 12. alkalommal került megrendezésre az „Őszi Helyi Termék Ünnep” Kecskeméten.

Milyen célt fogalmaztak meg az induláskor?

Elsődleges célként tűztük ki, hogy a Kecskemét és térségében élő kistermelők illetve kézművesek számára piacra jutási lehetőséget biztosítsunk, valamint segítséget nyújtsunk a marketingtevékenységükhöz, élénkítsük a helyi gazdaságot. Megismertessük a lakossággal azokat a családokat, családi gazdaságok képviselőit, akik ezeket a termékeket direktben állítják elő és újra felkeltsük az érdeklődést a helyi, minőségi, egészséges élelmiszerek és a kézműves mesterremekek iránt.

Hogyan fejlődött a program az évek során?

Az első termék ünnepet Fülöpházán rendeztük meg, ott kezdtük összegyűjteni azokat a termelőket, akiknek a portékáját érdemes bemutatni szélesebb körben. A következő alkalommal Kecskemétre hoztuk a rendezvényt, mivel úgy gondoltuk, hogy a megyeszékhelyen nagyobb fizetőképes kereslet mutatkozik a magasabb minőségű termékek iránt. Az évek teltek, és a termék ünnep elég komplex rendezvénnyé nőtte ki magát, főleg, hogy ma már egy nagyon komoly Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár kapcsolódik hozzá, és lehetőséget biztosítunk a helyi kulturális csoportok, művészeti műhelyek színpadi bemutatkozására is. Mindemellett rendszeresen bemutatjuk a helyi gasztronómiát, főzési technikákat, valamint meghívunk mesterszakácsokat és helyi tradicionális ételeket főzünk. A kézműves vásáron felvonultatjuk az utókor számára is megörökítendő mesterségeket, és a látogatók egy-egy terméket sajátkezűleg is elkészíthetnek. Nagyon gazdag programokat kínálunk a gyermekek számára is, hagyományőrző népi játszótereket rendezünk be, különböző népi játékokat mutatunk be. Lehetőséget biztosítunk a különböző generációknak az egymás közötti kommunikációra, például a nagyszülők be tudják mutatni azokat a játékokat, amikkel még ők játszottak. Úgy gondoljuk, fontos, hogy megismerjük a múltunkat, hagyományainkat, hiszen abból tudunk táplálkozni és fejlődni tovább.

A tavaszi rendezvényeinken turisztikai célpontokat, szálláshelyeket, séta- és túraútvonalakat is bemutatunk, több megyénkbeli város képviselteti magát nálunk. Ilyenkor szélesebb körben is kitekintünk, felhívjuk a figyelmet megyénk turisztikai értékeire. Ebben rendszeresen együttműködő partnerünk a Nemzeti Művelődési Intézet és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat. Hazánk nemzeti értékei bemutatása céljából már két alkalommal rendeztük meg a Hungarikum Fesztivált, amit terveink szerint jövő évben is megszervezünk. 

Hogyan alakult a tematika az idei évben?

Sajnos a vírusos helyzet miatt elég nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen azt a fajta sokszínűséget, amit az előbb felsoroltam, nem valósíthattuk meg. Nem tudtunk bemutatni olyan tevékenységeket, amiket személyesen tapasztalhattak volna meg a látogatóink. Nem lehetett kézműveskedni, játszani és főzni sem. Viszont ebben a rendezvényszegény időszakban egy nagyon sikeres, színvonalas vásárt tudtunk megvalósítani Kecskeméten. Olyannyira, hogy október 23-25-én közkívánatra, ismét megszervezzük a szokásos helyszínen. Az idei őszi vásár fő vendégeként Varga Károly olimpiai- és világbajnok mesterszakácsot láthatták a látogatók, aki konyhaművészeti artisztikával, faragott zöldség- és gyümölcs kompozíciókkal nyűgözte le az érdeklődőket.

Az egyesület – a termék ünnepen kívül – még számos fórumon népszerűsíti a helyi értékeket. Melyek ezek?

A honlapunkon és a Facebook oldalunkon folyamatosan bemutatjuk és népszerűsítjük Kecskemét és a térség kistelepüléseinek értéktárait. Szeretnénk ezt a tevékenységünket a jövőben még intenzívebben folytatni. A modern kor kihívásainak eleget téve, már közel egy éve ingyenesen letölthető a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció, amivel csodálatos kínálatot, szabadidős programlehetőséget nyújtunk az idelátogató turisták és az itt élők számára is a környező 21 településen.

Egy személyes vonatkozású kérdés. A családjával egy igazi farmon élnek. Minek köszönhető, hogy ezt az életstílust választották?

Tősgyökeres kecskemétiként, a nagypapám máriahegyi szőlőjében építkeztünk a családommal. Mi is készítünk bort, és állatokat is tartunk (bárány, kutyus, nyuszi, kecske) a gyerekek legnagyobb örömére. A család önellátásában sokat jelent a konyhakert, ahol megtermeljük saját részre a zöldségeket, gyümölcsöket és a lekvárokhoz szükséges alapanyagokat. Szeretnénk ezzel példát mutatni a fiataloknak is, hogy a mai modern világban, milyen komoly feltöltődést nyújthat egy kiskert, milyen gazdag életet lehet élni egy városhoz közeli tanyán. A saját életünkön keresztül megtapasztalhatom a kistermelői tevékenység örömeit, nehézségeit is. Ezáltal jobban rálátok, hogy valójában miben tudunk segítséget nyújtani egyesületi szinten.

Átalakul a szakképzés

részletek >

Új Széchenyi Kártya hitelkonstrukció az agráriumnak

részletek >