Innovatív Kecskemét

INTERJÚ SZEMEREYNÉ PATAKI KLAUDIÁVAL,
KECSKEMÉT MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERÉVEL 

Kecskemét önkormányzata, intézményei és cégei helyt álltak az elmúlt hónapok megpróbáltatásaiban. A veszélyhelyzet gazdasági következményeit azonban Kecskemét is megérezte, a lehetőségek kétségtelenül szűkültek. A költségvetésnek vannak, lesznek megfontolandó és jelentős módosításra szoruló tételei. Az élet viszont nem állt meg, a város anyagi stabilitása nem borult fel. Az elmúlt hónapokban minden beruházás folytatódott, újak is elkezdődtek. A jelenlegi legfontosabb történésekről beszélgettünk Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterrel.

A város közgyűlése decemberben fogadta el az idei költségvetést. Milyen változásokat hozott a veszélyhelyzet?

– Jelentős bevételkieséssel kell számolnunk, amire még rájön a védekezésre fordított összeg. Ez együttesen mintegy 3,3 milliárd forint. Kecskeméten ez egyelőre azért kezelhető, mert a város idei költségvetése 3 milliárd forint általános tartalékkal számolt. Ugyanakkor látni kell, hogy ez azt jelenti: nem várt kiadásokra az év hátralévő részében nem lesz miből átcsoportosítani.

Azért megnyugtató volt látni a városban, hogy folytatódnak a beruházások.

– Nem állt meg az élet. Jelenleg 42 fejlesztésünk van folyamatban. Elkezdhettük a volt Centrum áruház környékének a felújítását is. Pont ebben az időszakban ért látványos szakaszához a városháza rekonstrukciója is, ugyanis felkerült az új cserepek egy része. Ez az a mintázat, amely a levéltári adatok alapján eredetileg volt az épületen. A volt Rudolf laktanya fejlesztése is folyamatos. Az önkormányzat kezdi az új Család és Gyermekjóléti Központ beruházást. Mellette magánberuházásban elkészült az Ápoló nevű szórakozóhely, amely egy egyetemi városhoz méltó szórakozási lehetőséget nyújt a fiataloknak. Homokbánya is fejlődik, és közben nem feledkezünk meg a közúti infrastrukturális fejlesztésekről sem. A jövőt illetően voltak még igen pozitív történések, ilyen a Flisom Kecskemétre településének bejelentése. A cég világszerte egyedülálló technológiája több szempontból is új perspektívát nyit városunk előtt. Egyrészt egy újabb ágazat erősíti majd a helyi gazdasági palettát, hiszen Kecskemét nagy figyelmet fordít arra, hogy megmaradjon a gazdasági egyensúly, a járműipar mellett tovább erősödjön az élelmiszeripar, az agrárszektor is. A Flisom csúcstechnológiával készült hajlékony napelemeinek gyártása minden egyéb ágazattól független, tehát egy újabb, önálló pillére lesz ennek az egyensúlynak. Azért az látszik, hogy Kecskeméten töretlen a gazdaság fejlődése. A befektetők szeretik ezt az otthonos, élhető, befogadó és támogató légkört.

Megjelentek az új autóbuszok a tömegközlekedésben.

– Valóban, ezzel pedig végre sikerült új korszakot kezdeni a város közösségi közlekedésében. Ha visszaemlékeznek rá, az
egész egy rendkívül negatív, és egyre romló folyamattal kezdődött, amelynek az lett a vége, hogy az önkormányzat vállalhatatlannak érezte a korábbi szolgáltatatóval a helyi közösségi közlekedést. Pontot tettünk hát az együttműködés végére. Volt egy évünk arra, hogy rendet tegyünk, lerakjuk egy megfelelő színvonalú közösségi közlekedés alapjait. Utólag bevallom: az elején mi magunk sem tudtuk, hogy mire lesz elegendő egyetlen év. De voltak szakembereink, összeállt a csapat, haladtunk lépésről lépésre. Létrehoztuk a Kecskeméti Közlekedési Központot, kristálytisztán felépítettük a feladat és hatásköröket, majd lebonyolítottunk egy sikeres versenyeztetést. Ennek eredményeképpen találtunk új partnerre, az Inter Tan-Ker-re. Új szövetségesünk biztosítja számunkra a gépkocsivezetőket és a buszokat. Az elmúlt hónapokban sok kihívással kellett együtt megküzdeni. Visszavenni a Cytaro buszainkat, megfelelő állapotba hozni őket, biztosítani a szükséges létszámot, gépkocsivezetőket, telephelyi munkatársakat. Most folyamatosan érkeznek az új autóbuszok, összesen 45 darab.

A polgármesteri feladatok mellett ott az anyaság, a kisebbik lánya 18 hónapos. Hogyan szervezi a mindennapjait?

– Nagy és összetartó családunk van, otthon pedig számíthatok a férjemre és a nagylányunkra. Ettől még a napi logisztika néha felér egy bűvészmutatvánnyal. Most azt a korszakot éljük, amikor a pici szalad, minden érdekli, alaposan megmozgat ben-
nünket is, hogy követni tudjuk. Mindent összevetve nagyon szép korszaka ez az életünknek, a családi közösség pedig erőt ad a mindennapokban.