Mindig többet tettem az elvártnál…

Hovány Márton, a Hovány Csoport tulajdonosa válaszol 13 + 1 + 12 kérdésre

Hovány Márton, a Hovány Csoport tulajdonosa válaszol
13 + 1 + 12 kérdésre

A mindig tettre kész üzletemberhez 13 + 1 kérdéssel érkeztem, régi barátként, a szokásostól kicsit eltérőekkel. 

A kérdezés előtt az alábbi Henry Ford idézetet olvastam fel:
Ha összejövünk, az a kezdet (először 1994-ben találkoztunk),
ha összetartunk, az a haladás
(több éven át kezeltem a Hovány Kft. reklámügyeit, haladtunk mindketten előre),
ha összefogunk, az a siker…

1. Melyik ötletedre vagy a legbüszkébb?

Lehet, hogy nem tűnik szerénységnek, de szinte mindegyik ötletemre büszke vagyok.

2. Mi Hovány Márton sikerének a titka?

Ez nagyon egyszerű. El kell határozni, hogy sikeres akarsz lenni, tenni kell érte és nem szabad feladni.

3. Mi a hajtóerő, ami tettrekészségre bír?

Az a nem szűnő vágy, ami bennem ég, hogy mindenképpen elérjem a kitűzött céljaimat.

4. Milyen vezérvonal mentén hozol döntéseket?

Nagyon sok esetben ad-hoc módon, a megérzéseimre alapozva, viszont vannak helyzetek, amikor alaposan megfontolom, végiggondolom a döntésemet, de nem vagyok biztos benne, hogy ilyenkor sikerül a legjobbat meghoznom. Nyílván, ha nem működik a dolog, utólag korrigálok.

5. Mi a legjobb és a legrosszabb tulajdonságod?

A legrosszabb szerintem az, hogy hirtelen felkapom a vizet. A legjobb tulajdonságomat igazából az tudná megmondani, aki a legjobban ismer. De talán jónak tekinthető, hogy mindig józan fejjel gondolkozom.

6. Mi a legfontosabb szabály az üzleti életben?

A tisztesség és az etika.

7. Mitől válik egy üzletember egyéniséggé?

A becsületes, kitartó munka révén.

8. Milyen az igaz barát?

Aki megértő és próbál segíteni. Nem azokat a dolgokat mondja vissza, amiket hallani szeretnék, hanem amit ő igaznak lát, még akkor is, ha az számomra esetleg kellemetlen lehet.

9. Milyen a kedvelhető főnök és milyen a kedvelhető beosztott?

Szerintem az a jó főnök, akit a kollégái szívesen követnek. A kedvelhető beosztott pedig etikus, józanul gondolkodik és maradéktalanul végrehajtja a rábízott feladatokat.

10. Milyen üzletbe szállnál be, mint tulajdonos?

Mindig vonzott az élelmiszeripar, de nem tettem lépéseket, hogy abba az irányba menjek. Szerintem, ami örök üzlet, az az ingatlan biznisz.

11. Felelősségvállalás, mit jelent számodra?

Amit a szó szoros értelemben jelent. Felelősséget vállalni a környezetünkért, magunkért, családunkért, barátainkért, cégvezetőként a munkatársainkért. Még hozzá teszem, hogy számomra azt is jelenti, hogy másokat felelős magatartásra buzdítunk.

12. Mi a legfontosabb az életedben?

A család, az egészség és a munka. Még az is lehet, hogy a harmadik helyre csúszik az egészség, és a másodikra a munka. Ez a sorrend természetesen nem helyes!

13. Mi volt a 18 éves Marci álma?

Bármilyen hihetetlen, 18 évesen arra készültem, hogy valamilyen vállalkozásom legyen. Abban az időben még szocializmus volt, de én már akkor is egy nagyvállalkozásról álmodtam.

+1 Mi most a dédelgetett álmod?

Egy önjáró csapatot létrehozni, hogy a kollégáim az én különösebb felügyeletem nélkül, önállóan tudják végezni a munkájukat, ugyanolyan színvonalon, mint most velem.

A válaszok olyan gördülékenyen és spontán érkeztek, hogy nem álltunk meg a +1-nél.

…és mi a kedvenc hobbid?

Nem emelnék ki semmit. Szeretem a gasztronómiát, szívesen utazok, olvasok, ha van időm. Volt olyan időszak, amikor a munkám volt a hobbim, de ma már olyan kemény a munka, hogy nem nevezném annak.

Mi a kedvenc színed?

Egyértelmű, a kék.

Mi a kedvenc autómárkád?

Mindenképpen a Mercedes és a Ford.

Mi a kedvenc ételed?

Imádom a csirkepörköltet, tejfölös, juhtúrós csuszával és hozzá uborkasalátát.

Kedvenc italod?

A bor. Mind a háromfélét szeretem, legyen fehér, vörös vagy rozé.

Mi a kedvenc országod és városod?

A csodálatos, kincseket rejtő Magyarország. A városok közül közel áll a szívemhez Róma.

Milyen zenét kedvelsz?

Mindenevő vagyok, egészen a komoly zenétől a mai modern zenékig.

Ki a példaképed?

Henry Ford. Termékeny feltalálóként forradalmasította az autógyártást, a közlekedés és az ipar területén jelentős újításai, szabadalmai voltak! Ő a saját korában olyan volt, mint Steve Jobs, aki sokszor idézte őt. Mellesleg csodálom a filozófiáját, csakúgy, mint ahogy a világ nagy vezetői is.

Csillagjegyed?

Rák

Szerencseszámod?

A pozitív töltetű, misztikus 7-es.

Mi a véleményed Henry Ford e gondolatáról? „Ha a sikernek van titka, akkor az abban a képességben rejlik, hogy megértjük a másik ember nézőpontját és az ő szemszögéből is látjuk a dolgokat, nemcsak a sajátunkéból.”

100%-ig egyetértek vele, és nekem is van egy idézetem tőle: „Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, ha levesszük szemünket a célról.” Ez nagyon megszívlelendő minden vállalkozó számára.

Mi Hovány Márton üzletfilozófiája?

Henry Ford gondolatát vallom: Ha előre gondolkozol, és többet teszel az elvártnál, gondolkodásmódod úgy alakul át, hogy számodra semmi sem lehetetlen.

Hovány Márton 1960-ban született Jászkarajenőn. Budapesten járt szakmunkásképzőbe, ahol kőfaragó és épületszobrász szakmát tanult. Abban az időben, ahhoz, hogy valaki vállalkozó lehessen két év szakmai gyakorlat után mestervizsgát kellett tennie. Az első sarokpont az életében 1980, amikor 20 évesen megszerezte a mesterlevelet és vállalkozó lett. 1990-ben megalapította az első Kft.- jét, majd 1991-ben a Hovány Kft.-t, ami autókereskedelemmel foglalkozott. Az első kiemelt mérföldkő a Nissan márka forgalmazása, a következő pedig, amikor a Ford márka bekerült a portfólióba, majd sorra nyíltak a Ford szalonok az ország különböző városaiban. 2003-ban jelentős lépcsőfok, amikor újabb márkák felvételével a Hovány csoport Multibrand kereskedővé vált. Azután újabb sikerek jöttek, 2007-ben Hovány Márton Mercedes kereskedést nyitott Kecskeméten, 2018-ban pedig megvalósította a világelső újgenerációs Mercedes-Benz autóscentrumot Budaörsön.

Átalakul a szakképzés

részletek >

Új Széchenyi Kártya hitelkonstrukció az agráriumnak

részletek >