„Minden fotózást egyedinek és különlegesnek tekintek. Kihívásként élem át, mert a legeslegjobbat szeretném adni annak, aki megtisztel a bizalmával.”

Örömmel örökít meg

BESZÉLGETÉS PETRÓCZI RÉKA FOTOGRÁFUSSAL

Petróczi Réka Kecskeméten született, közgazdászként végzett, de szerzett jogi szakokleveles államháztartási ellenőr másoddiplomát is. Dolgozott versenyszférában a kereskedelemben, közszférában, jelenleg pedig fotográfus. Nagy újrakezdő, gyorsan alkalmazkodik az új helyzetekhez, emberekhez. Kitartó, addig foglalkozik egy munkával, míg igazán jól nem sikerül. Közvetlen, mosolygós és mindig kedves.

Mi késztetett a pályamódosításra?

– A Magyar Államkincstárból mentem el GYES-re, amikor megszületett a kisfiam. Őt próbáltam először lefotózni. Természetesen nem sikerült valami jól, ezért hívtunk egy „igazi” fotóst, aki viszont gyönyörű képeket készített róla. Ez inspirált és indított el az utamon. Több vonalon is elkezdtem a tanulást, majd a pici mellett elvégeztem egy OKJ-s alkalmazott fotográfus képzést. Kisgyermekes anyukaként természetes volt, hogy először a családi, baba- és gyermekfotózások területéről érkeztek a megbízások. Ahogy egyre több területen próbáltam ki magam, gyűltek a tapasztalataim, és elérkezett az az idő, amikor kikristályosodott bennem, mi az, amit a legjobban szeretek.

Most mely területek állnak legközelebb hozzád?

– Nőként nőket fotózni, hiszen át tudom érezni a belső világukat, tudom, hogy milyen aggodalmakkal érkeznek a fotózásra. Azon dolgozom, hogy aki hozzám fordul, annak bebizonyítsam, mindenkiben rejlik valami különleges, amit érdemes és fontos megörökíteni, amire büszke lehet. Nagyon sokszor hallom, hogy „Rólam nem lehet jó képet készíteni”, mégis minden sorozatból előkerülnek az „imádom” képek. Fotózás közben megmutatom a fényképezőgépem kijelzőjén a nyers képeket, hogy ez vagy TE, retus nélkül, csak így, itt és most. Néha nem akarják elhinni az eredményt, rácsodálkoznak, aztán nagyon boldogok. Ilyenkor én is nagyon örülök. Az üzleti típusú fotózások bármilyen területre vihetnek, a borászattól a libatenyésztő telepig, a kozmetikától, a divattól, az optikától, az irodai munkákon át a nyomdai vagy éppen ipari területekig.

 

Mit jelent számodra a fotózás?

– Minden fotózást egyedinek és különlegesnek tekintek. Kihívásként élem át, mert a legeslegjobbat szeretném adni annak, aki megtisztel a bizalmával és engem bíz meg a portfóliója elkészítésével. Mindig felkészülök a fotózásra, többször egyeztetek, keresem a legjobb megoldásokat. Az üzleti típusú fotózások alkalmával mindig új helyzetben találom magam, mindig van valami különleges, amit bemutathatok, és mindig ott van a középpontban az ember, akiről igazából szól a történet. Nagyon fontos, hogy aki jelen van, jól érezze magát, hiszen akkor lesznek a képek természetesek, akkor tud az ő célközönsége is azonosulni vele illetve a termékével. Szeretem a fotózásokon a nagy nevetéseket. Lehet, hogy nem akkor születik meg az a kép, ami például a honlapra kerül, de kialakul közöttünk a kapcsolat, ami egy szép sorozat elkészítését alapozza meg.

Kik a példaképeid?

– Nagyon szeretem Jaksa Tímea és Schram András munkáit: képeik mesélnek az emberekről, kapcsolataikról, érintések, szemvillanások adják képeik nagyszerűségét. Örömmel tanultam tőlük. Nemzetközi vonalon Lara Jade nőábrázolása nyűgöz le, ahogy a nők belső erejéből építkezve mutatja be az egyedi szépséget divatfotóin.

Mely sikereidre vagy a legbüszkébb?

– Legnagyobb siker számomra, ha a megrendelőim elégedettek, mikor leírják az élményeiket, érzéseiket, amit a fotózás során szereznek, amikor felhasználják a fotóimat online és offline területeken, vagy ha a családi fotójuk a falra kerül. Nagyszabású uniós projekt keretében fotóztam 23 Bács-Kiskun megyei borászatot. Minden egyes honlap, ami az én fényképeim felhasználásával készül és hozzájárul egy vállalkozás sikeréhez, fontos visszajelzés a munkámról. Szintén eredményként könyvelem el, hogy van lehetőségem karitatív munkát is végezni. Fotós munkámmal alapítása óta segítem az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítványt és önkéntesként fotóztam az SOS Gyermekfaluban.

Milyen álmokat dédelgetsz?

– Jelenleg két stúdióm van: egy boudior jellegű, baldachinos franciaággyal, elsősorban női fehérneműs fotózásokhoz és egy másik, amely főként az üzleti jellegű fotózásokra alkalmas, technikailag gazdagon felszerelt. Az álmom kiteljesedéséhez tervbe vettem egy nagyobb stúdióba költözést, ahol hamarosan még magasabb színvonalon tudom kiszolgálni a megrendelőimet.