Személyre szabott mosoly

INTERJÚ DR. GHÉCZY ATTILA FOGORVOSSAL ÉS SZIGETVÁRI PÉTER FOGTECHNIKUSSAL

Napjainkban az esztétikai fogászat egyre inkább előtérbe kerül a gyógyítás és az egészségmegőrzés mellett. Ma már nem luxus a mosolyterveztetés, nem csak a sztárok élnek a magabiztos mosoly megteremtésének lehetőségével. Feltehetjük a szokatlan kérdést: Ki és hogyan tervezi a személyre szabott mosolyt? Szigetvári Pétert és dr. Ghéczy Attilát megismerve nem is olyan meglepő: a páciens, a fogorvos és a fogtechnikus, együtt, közösen. Igen kedves olvasónk még egyszer nyomatékosítom: a páciens, a fogorvos és a fogtechnikus közösen. Hogyan történik mindez a gyakorlatban? Meséljenek róla a szakemberek.

Milyen úton lehet eljutni a mosolytervezésig?

Szigetvári Péter fogtechnikus: – A felfedező utam Sopronban kezdődött, amikor egy fogtechnikai cég munkatársat keresett. Megtetszett a lehetőség, jelentkeztem és felvettek. Az akkori főnököm kiváló szakmai tudással rendelkezett, egy igazi művészként tevékenykedett.  A megszokottól teljesen eltérő szemléletet képviselt. Rávilágított arra, milyen előnyökkel jár, ha a páciens a fogtechnikussal is egyeztet. Közel 30 évvel ezelőtti időszakról beszélünk, amikor ez egy forradalmi újdonságnak számított. Nagyon megtetszett ez a hozzáállás, teljesen elvarázsolt. Az a gondolatvilág, hogy a páciensekkel személyesen tudok foglalkozni, és nemcsak a lenyomatokkal dolgozom, teljesen megváltoztatta a szemléletemet, amit később el is hoztam magammal, amikor visszaköltöztem Kecskemétre. Felépítettem a saját laboromat, és elindultam abba az irányba, amit Sopronban követtünk. Szembe kellett néznem viszont azzal, hogy „Fogtechnikus és páciens találkozása” protokoll egyáltalán nem volt megszokott. Ezután rögös utakon jártam, próbáltam meghonosítani a szemléletemet több-kevesebb sikerrel. Kerestem a régi sémák szerint működő piacon a helyemet. Majd kapcsolatba kerültem egy budapesti fogtechnikai céggel, ahol szintén sokat tanultam az ottani, a Sopronban megtapasztalt elveket valló fogtechnikus mestertől.  Ez a találkozás ismét erőt és lelkesedést adott és végképp elhatároztam, hogy tűzön-vízen át keresztülviszem az elképzelésemet, és olyan fogtechnikus leszek itt Kecskeméten, aki személyesen együttműködik a pácienssel és a fogorvossal. Aztán elgondolkodtam, milyen névvel tudnám a legjobban kifejezni a hitvallásomat. Úgy éreztem, az embereknek a fogpótlás csak egy eszköz, igazából a magabiztosságra vágynak, ahhoz pedig önfeledt mosolyra van szükségük. Így döntöttem el, hogy mosoly designer leszek. Egy olyan hivatást választok, ahol a fogorvossal olyan mosolyt teremtünk a páciensnek, amivel azonosulni tud. Tudtam, hogy a következő feladatom megtalálni azt a fogorvost, aki társként vesz részt a folyamatban. És jött a nagy találkozás.

Hogyan találta meg azt a fogorvost, aki ugyanezeket az elveket vallja mint Ön?

– Dr. Ghéczy Attila fogorvos éppen abban az időben költözött Svájcból Magyarországra. Nincsenek véletlenek, én hiszek ebben. Dr. Ghéczy Attila – Svájcból Magyarországra költöztem, majd a Mediroyal Egészségügyi Centrumban helyezkedtem el fogorvosként. Még az első napokban kaptam egy fogtechnikusi listát. Így találtam rá Péterre, és az első találkozás meggyőzött arról, hogy vele biztosan jól tudok együttműködni. Megtetszett a mosolytervezés ötlete és az a szemlélete, hogy a pácienst és a fogtechnikust is intenzíven be kell vonni a tervezés folyamatába. Ez az elképzelés nem állt távol tőlem, hiszen Svájcban személyes, jó kapcsolatokat ápoltam a fogtechnikusokkal és elismertem fontos szerepüket a minőségi munka megalkotásában.SZ. P. – Miután találkoztunk Attilával, azt vettem észre egy-egy közös munka során, hogy új impulzusokat kapunk egymástól. Mindig is vágytam arra, hogy olyan fogorvossal működjek együtt, aki a nyugati protokoll szerint dolgozik. Ehhez nem kellett elmennem külföldre, ő érkezett meg hozzám. Szinte mindig hasonlóak a gondolataink, érzem, hogy hosszú távon van létjogosultsága a közös küldetésünknek.

Nézzük, a páciens megérkezik a Mosoly Designer Stúdióba. Mi történik ezután?

SZ. P.  – Az első 10-15 percben elbeszélgetek vele, tájékoztatom a mosolytervezés folyamatáról, és ő is elmondja, mi a problémája, miért keresett meg bennünket. Ezután szájszkenner segítségével fogtérképet készítek, majd fotókat a páciens arcformájáról, mosolyáról. A kettő alapján egy speciális tervező program segítségével láthatóvá teszem az esztétikai fogászati beavatkozás lehetséges eredményeit. Ha a páciens elégedett a monitoron látható eredményekkel, a megszépült mosolyával, javaslom, hogy keresse fel Attilát, aki fogorvosi szempontból megvizsgálja, lehet-e teljesíteni a felvázolt elképzelést. G. A. – Ha a páciens úgy dönt, hogy elindul a mosolyterveztetés útján, akkor Péter átküldi nekem a mosolyterveket, a páciens pedig hoz magával egy panoráma röntgent. Megvizsgálom, hogy alkalmas-e a fogazata a beavatkozásra, ha nem, alkalmassá lehet-e tenni. Utána Péterrel egyeztetek és ő 3D nyomtató segítségével készít egy olyan mock-up-ot a kiválasztott mosoly alapján, melyet a páciens azonnal tesztelhet, mielőtt még bármilyen beavatkozás megtörténne.  Körülbelül egy hét elteltével ismét találkozom a pácienssel. Ismertetem vele az eljárás menetét és megkapja tőlem az árajánlatot. Ha elfogadja, szerződést kötünk vele, kap egy személyre szabott kezelési tervet  és kezdődhet is a konkrét munka. Előkészítem a fogazatot a beavatkozásra, lenyomatokat készítek. Nagyon fontos kiemelnem, hogy a páciens a beavatkozás után rögtön kap ideiglenes mosolyt.SZ. P. – Attilától megkapott lenyomatok, instrukciók és a korábbi tervek alapján80-90 százalékosra elkészítem a végső mosolyt, majd a pácienssel közösen, ha szükséges korrigálunk, majd lefixáljuk a pontos színt, állást, formát.G. A. – Ha fogorvosi szempontból szükség van még korrekcióra, akkor Péter elvégzi az utolsó simításokat, és a páciens 2-3 nap múlva megkapja a 100 százalékban elkészült, mindhármunk által jóváhagyott mosolyát.

Mennyi időt vesz igénybe a személyre szabott mosoly megalkotása és milyen esetben érdemes igénybe venni a mosolytervezést?

G. A. – A teljes folyamat 7-10 napot vesz igénybe, bonyolultabb esetben 1-1,5 hónapot. A mosolytervezést nem csak az esztétikai fogászati kezelés estén célszerű igénybe venni, érdemes elvégeztetni bármely fogászati beavatkozás – héjak, koronák, hidak, implantációs és kivehető pótlások, rehabilitációs munkák és fogszabályzás – előtt is.

Mosoly Designer Stúdió

Kecskemét, Petőfi S. u. 1. II/71. | +36 20 986 9597
facebook.com/mosolydesigner
instagram.com/mosoly_designer

Mediroyal Egészségügyi Centrum

Kecskemét, Fráter Gy. u. 4. | +36 70 671 0054

Dr. med. dent. Ghéczy Attila
fogorvos, CEREC specialista

Svájcban fogtechnikus, majd a fogorvosi egyetemre jár és 1994-ben védi meg a doktori disszertációját. 1995-től két városban is működtet magán-fogorvosi praxist. 2017-ben Magyarországra költözik feleségével, a túlfeszített tempó visszafogását tervezi. Szigetvári Péterrel való találkozása ezt az elképzelését rögtön átírja, a tettrekészséget és az esztétikai fogászat térhódítását tűzik ki zászlajukra. Mit jelölnek ki célul? Segítsék a pácienseket a testi és lelki egészségük megőrzésében. Mit tekintenek a legfontosabbnak? A bizalom kialakítását. Mire alapozhatnak? A több évtizedes szakmai tapasztalatukra, a kreativitásukra, hogy nyitottak az innovációra, illetve készen állnak a hármas együttműködésre, a legmodernebb szoftverek alkalmazására.

Szigetváti Péter
fogtechnikus, mosoly designer

„Odafigyelünk és meghallgatjuk a páciensek lelki problémáit is, de nagyon vigyázunk arra, hogy ne lépjünk át egy bizonyos határt. Még a közös munka elején tisztázzuk, hogy mi miért történik, mert csak a nagyon szoros együttműködés, a pontos tájékoztatás eredményezheti a mindhárom fél számára elvárt eredményt. Sokszor előfordul, hogy a páciens bizonytalanul jön be hozzánk, elmeséli az életét, mi meghallgatjuk, tervezünk, egyeztetünk, majd megint tervezünk és elkészítjük az ő saját, „testre szabott mosolyát”. A legnagyobb elismerés, amikor a páciensek magabiztosan, boldogan távoznak tőlünk. Számunkra az ő elégedettségük, pozitív visszacsatolásuk a garancia, hogy jól csináltuk a dolgunkat.”

MOSOLYTERVEZÉS
EGYÜTT, KÖZÖSEN

Mosolytervező feladata

EGYÉNI MOSOLY TERVEZÉSE

  • Teljes harmónia megteremtése az egyéniség, az arckarakter, a fogazat és a mosoly között.
  • Együttműködés megteremtése a páciens, a fogorvos és a fogtechnikus között.

Páciens haszna

  • Közreműködhet a tervezésben és nincs számára zsákbamacska, előre látható a végeredmény.
  • A megtervezett mosolyt a sajátjának érzi, ezáltal erősödik a magabiztossága (a személyre szabott mosoly segíti a személyes és szakmai sikerek elérésében).

Fogorvos és fogtechnikus haszna

  • Kizárt a félreértés lehetősége.
  • A páciensben bizalom alakul ki.
  • Az elégedett páciens visszatér, jó hírt kelt, és további pácienseket vonz be.