Tombácz Roland angoltanár Kecskeméten…

Ismerjük meg közelebbről a polihisztor angoltanárt! 

Tombácz Roland a Debreceni Egyetemen végzett angol és történelem szakon. Ösztöndíjasként tanult az USA-ban, Finnországban és Hollandiában. Fontosabb tulajdonságai: önálló, intuitív, kreatív és szeret elméleteket gyártani. Kedvenc idézete Leszek Kołakowskitól való: „Egy olyan modern gondolkodónak, aki még soha nem gyanította magáról, hogy sarlatán, elméje bizonyára olyan sekély, hogy művei olvasásra sem méltóak.” Roland kizárólag olyan feladatokat vállal el, amelyek fejlődésre kényszerítik. Vallja: „Csak így maradhat az ember releváns a szakmájában hosszútávon, kiváltképp, ha több foglalkozást is szeretne egyszerre hitelesen űzni.“

Miért pont angol és történelem?

Lázadhattam ellene? Édesanyám és anyai nagyanyám többezer kötetes könyvgyűjteményei már gyermekkoromban, ellentmondást nem tűrően kijelölték a pályám fő csapásvonalát. A történetek iránti huzalmamat elsősorban a javarészt angol nyelven végzett gimnáziumom, majd a külföldi ösztöndíjaim terelték az amerikai kultúra irányába.

Mi vezetett oda, hogy magántanár és vállalati nyelvi tréner legyél?

Így találjuk meg egymást leghatékonyabban azokkal a tanítványokkal, akikkel öröm a közös munka. Továbbá így tudtam rugalmassá válni ahhoz, hogy időt tudjak szorítani a nem nyelvi jellegű munkáimra is.

Mi a „Tombácz Roland  angoltanár Kecskemétenbrand erőssége?

Úgy gondolom, elsősorban a felnőtteknek tartott, változatos tartalmú, a munka világára szabott egyéni, mentorálás jellegű angol nyelvű foglalkozásaim egyediek. Adott az óráimon az egymástól tanulás lehetősége, ami hosszú távú együttműködéseket generál. Változatos ügyfélköröm révén rálátok számos szervezet aktuális HR és PR kihívásaira. Ezekre igyekszem egzaktul reagálni, friss megoldásokat felkutatni és átadni. Ezzel egyfajta információs hidat is képzek a vállalkozások között.

Az egyik órád témája kapcsán, a honlapodon egy  vitaindító videóban a „multipotenciálisakról” esett szó. Mi a te véleményed erről?

Szerintem az egyre kevésbé tervezhető világunkban egy vállalat versenyelőnyéhez, stabilitásához szükséges pilléreket a munkaterületek között rugalmasan mozgó, innovátor munkavállalók tudják biztosítani. Nem véletlen, hogy a munkaerőpiacon egyre nagyobb a kereslet a később illetve kevésbé mereven specializálódó dolgozókra.

Mi volt életed nagy kihívása?

Elfogadni, hogy a habitusommal és az értékrendemmel összeegyeztethetetlen egy magas pályaív.

Melyik jelenlegi projektedre vagy a legbüszkébb?

Jellemzően merészek a kezdeményezéseim. Jelenleg a csapatommal egy nagy múltú helyi középvállalat 100 fős irodasorának működési nyelvét kíséreljük meg szisztematikusan és nagy empátiával az angol felé terelni.

A tanítás mellett honlapokat is készítesz. Honnan jött ez az irány?

Már gyerekkoromban is lelkesen rajzolgattam és programozgattam, bár egyikben sem nyújtottam kiemelkedő teljesítményt. Viszont a kettő határmezsgyéjén, a kreatív, tetszetős rendszerek létrehozásában rengeteg örömet találok. Így a mai napig igyekszem időt fordítani erre a tevékenységemre is.

Szabadidődben francia nyelvet is tanulsz. Miért erre a nyelvre esett a választásod?

A gimnáziumi éveim alatt franciát tanultam második nyelvként, de sajnos egy kicsit elhanyagoltam. Viszont a gasztronómiai, filozófiai illetve az európai politika iránti érdeklődésem most előtérbe helyezte. Még az is nagyon motivál, hogy így 40 év felett ismét tanulóvá válva a tanítványaim bőrébe bújhatok.

Mi tartozik még a kedvenc időtöltéseid közé?

Rendszeresen sportolok, illetve heti rendszerességgel javarészt a tanítványaimból verbuvált csapatommal kvízversenyeken veszek részt. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a több száz csapatot felvonultató országos bajnokságban  több éve az első tíz között vagyunk.

Mit jelent számodra a család?

Friss, elsőgyermekes apaként rengeteg örömet és mozdíthatatlan viszonyítási pontot.

Milyen terveket fogalmaztál meg a jövőre vonatkozóan?

Kiveszek egy kutatóévet. Írok egy könyvet. A fiammal töltöm a gyermekkorát. 

Átalakul a szakképzés

részletek >

Új Széchenyi Kártya hitelkonstrukció az agráriumnak

részletek >