25 éves a TERMOSTAR Kft.

A megújuló energia alapú távhő a jövő fűtési módja

Interjú Horváth Attilával, a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatójával

A megújuló energiát hasznosító zöld távhő Kecskemét klímatudatos nagyvárosi működésének egyik kulcsa. A KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. átfogó fejlesztési projektjének megvalósulásával környezettudatos, korszerű és biztonságos hőtermelési technológia fogja kiszolgálni a hírös város mintegy 40.000 távhőszolgáltatásban érintett fogyasztóját. A zöld távhő jelentőségéről és perspektíváiról Horváth Attilával, az alapításának 25. évfordulóját ünneplő TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A távhőszolgáltatás népszerűsége folyamatosan nő Európa-szerte. Kecskeméten miben nyilvánul ez meg?

Hadd említsek egy példát: Kecskemét belvárosában 2018 őszén 6 társasház és intézmény csatlakozott a távhőrendszerhez. A tulajdonosok azért döntöttek a távhő mellett, mert olyan megoldást kerestek, amely a lakók számára stabil és megbízható szolgáltatást jelent, gazdaságos, kényelmes, ugyanakkor környezettudatos, és nem utolsó sorbanmegfelelő műszaki hátteret biztosít. Azáltal, hogy a távhőszolgáltatást választották, megspórolták a kazáncsere, illetve a rendszeres karbantartás tetemes költségét, amit így más célra használhatnak fel. (A távhőszolgáltatás alapdíjáért ugyanannyit kell fizetni, mint 1996-ban, a hőenergiadíj pedig 2006-os szinten van. A szerk.) A váltás nem csak az ott élők számára volt előnyös, hiszen a projekt eredményeként megszabadíthattuk a belvárost ezeknek az épületeknek az üvegház-hatású gázkibocsátásától, ami valamennyi kecskeméti ember életére jótékonyan hat. Ez a példa megmutatja azokat az okokat, amelyek miatt a távhő Európa nagyvárosaiban, és Magyarországon is egyre népszerűbb. A távhőszolgáltatás további elterjedése előnyökkel jár egyéni szinten és az egész közösség számára is – nem véletlen, hogy Kecskeméten folyamatosan nő a fogyasztók száma. A nagyvárosokban a megújuló energiaforrás alapú távhő a jövő fűtési módja – ezt ma már nem csak szakmai berkeken belül kezelik tényként.

 

A KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. folyamatosan fejleszt, korszerűsít. Ennek egyik legkiemelkedőbb eleme a Mindszenti körúton épülő biomassza fűtőmű. Miről szól a projekt, hol tart a megvalósítás?

A megújuló energia alapú hőtermelés megvalósítására, valamint a távhőrendszer korszerűsítésére és bővítésére Társaságunk 3,6 milliárd forint összköltségű pályázatot nyújtott be sikeresen a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programhoz, amelyet 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással egészített ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A mintegy 26.000 tonna/év CO2 megtakarítást eredményező, stratégiai szintű energetikai beruházás összességében több mint 7,6 milliárd forintból valósulhat meg. A beruházás célja a hosszú távon fenntartható, környezettudatos, hatékony távhőszolgáltatás megvalósítása, amely európai színvonalon szolgálja ki a lakossági és nagyfogyasztói igényeket.

A fejlesztési projekt meghatározó eleme a déli iparterületen, a BÁCSVÍZ Zrt. szennyvíztisztító telepe mellett létrejövő biomassza fűtőmű, valamint az új és már meglévő fűtőműveket összekötő, egységes távhőhálózat kialakítása, amely nagymértékben növeli a kecskeméti távhőszolgáltatás energiahatékonyságát. A közbeszerzések jelenleg is folyamatban vannak – a munka ezek lezárulását követően kezdődhetnek meg.

Miért fontos a megújuló energia hasznosítása? Mi a tét?

Az ellátásbiztonság. Ha lehetővé válik a megújuló energia bevonása a távhőszolgáltatásba, akkor jelentős mértékben önállóvá, vagyis energetikailag függetlenné válik a távhőtermelés. Ez azt jelenti, hogy akkor is lesz fűtés és melegvíz a távhős lakásokban, ha külpolitikai vagy világgazdasági folyamatok miatt esetlegesen fennakadások keletkeznek a gázellátásban. Ez 12.000 családot érint Kecskeméten, valamint bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, egészségügyi, szociális és kulturális intézményeket. Az energetikai függetlenség megteremtése az ő biztonságukat jelenti. Tehát óriási a tét!

Milyen előnyökkel jár a faapríték alapú hőtermelés, és milyen eredményekre számítanak a biomassza fűtőmű beüzemelésével?

A beruházás előkészítése során kiemelt figyelmet kapott a kecskeméti adottságoknak leginkább megfelelő megújuló energiaforrás kiválasztása. Az előkészítő munka során külső szakértők bevonásával minden szóba jöhető megújuló energiaforrás felhasználásának lehetőségét megvizsgáltuk. A szakemberek egybehangzó következtetése az volt, hogy Kecskeméten olyan biomassza fűtőmű létrehozása indokolt, amely a város 50 km-es körzetében, tervszerű erdőgazdálkodás során keletkező, a helyi erdőgazdaságokban jelenleg is rendelkezésre álló, jelenleg azonban egyáltalán nem vagy igen korlátozottan értékesített vágástéri apadék (tuskó, vékony ágak, háncs stb.), valamint a térségben keletkező mezőgazdasági melléktermékek hasznosítására alkalmas. A biomassza fűtőműben olyan technológiát alkalmazunk, amely az aprítékon kívül napraforgóhéj, valamint városi zöld fásszárú biomassza hasznosítására is alkalmas.

Jelenleg mi történik az apríték előállítására alkalmas anyaggal?

Jellemzően úgynevezett pásztákba rendezve kint marad a fakitermelés helyszínén, és idővel beszántásra kerül. A biomassza fűtőmű üzembe állásával eltűntethetőkké válnak ezek a pászták, ennek köszönhetően 10%-kal megnő az újratelepíthető terület nagysága!

„Velünk zöldül Kecskemét!” – Milyen módon jelenik még meg tevékenységükben a jól ismert TERMOSTAR szlogen?

Hazánk és Kecskemét klímastratégiája 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentését tűzte ki célul. Ebben jelentős szerepe van a TERMOSTAR Kft. beruházásának. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a folyamat többi eleméről sem! Az energiatakarékos üzemelés, az egységes távhőhálózat kialakítása, a fogyasztói igényekhez alkalmazkodó szolgáltatás egyaránt zöldebbé teszi városunkat. A biomassza fűtőmű Mindszenti krt.-i telephelyének kiválasztásakor fontos szempont volt a BÁCSVÍZ Zrt. közelsége, hiszen a szennyvíztisztító telephely szomszédsága lehetővé teszi a két kiemelt szolgáltató energetikai együttműködését, ami egyértelműen a jövő útja.

Rendhagyó módon ünnepelték 25. születésnapjukat. Az „Ültess fát! Tegyük zöldebbé Kecskemétet!” Lakossági Fásítási Program keretében összesen 651 facsemetét osztanak szét magánszemélyeknek, civil szervezeteknek, intézményeknek, lakóközösségeknek. Miért döntöttek az akció mellett?

A koronavírus-járvány sok rendezvény, így a 2020-as Távhőszolgáltatás napja megrendezésébe is beleszólt. Sejthető volt, hogy ősszel sem lesz könnyebb a helyzet. Ezért a nagyszabású születésnapi esemény gondolatát tehát sajnos el kellett engednünk. Mivel mindenképpen szerettünk volna méltóképpen megemlékezni cégünk alapításának 25. évfordulójáról, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy olyan kezdeményezéssel hívjuk fel a figyelmet a klímatudatos távhő jelentőségére, amely egész városunk számára fontossá és érdekessé válhat. Ebből a gondolatból jött az ötlet, hogy a környezettudatosság és a hosszú távú megoldások mellett elkötelezett kecskeméti szolgáltatóként fásítási programot hirdessünk – Kecskemét városának alapítására emlékezve 651 facsemete kiosztásával. A kezdeményezés nagyon pozitív fogadtatásra talált. Valamennyi facsemeténk gazdára talált, tehát novemberben kezdődhet a program konkrét megvalósítása – a faültetés. Így tavasszal immár újabb 651 facsemete zöldülhet ki, még szebbé és élhetőbbé téve Kecskemét városát.

Átalakul a szakképzés

részletek >

Új Széchenyi Kártya hitelkonstrukció az agráriumnak

részletek >