Különleges betonok a Pintér Művektől

Interjú Pintér Csabával, a Pintér Művek tulajdonosával

A természet újabb és újabb feladatokat állít a felfedező elé, aki attól fejlődik, hogy a meglévő tudásával ablakot nyit az ismeretlen felé és elindítja a végtelen megismerés folyamatát. Ennek szellemében halad előre a keceli Pintér Művek is. Mindig választ ad az előtte álló kihívásokra, és mindezt kellő alázattal és hittel teszi. Észreveszi a természeti törvények adta lehetőségeket, majd beépíti és egyesíti az emberi elme találékonyságával. Megoldásaira az egyediség, az észszerűség, a hatékonyság növelése jellemző.

Tavaly év végén a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. elindította a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) III. ütem 3. fázis nevű projektjét, aminek keretében tovább bővítik az 1996 óta üzemelő tárolóhely befogadóképességét. A Pintér Művek már a kezdetektől egyik fő kivitelezője a bővítési fázisoknak. Az új projekt azonban új kihívások elé állította a vállalatot. Erről kérdeztük Pintér Csaba tulajdonost.

– Az új projektnél a tervezők több újítást is bevezettek az előző ütemekhez képest, melyek nagy része a korábbi megoldások ésszerűsítését szolgálja. A legfontosabb változás kétségtelenül az, hogy az előírások szerint a gamma- és neutronsugárzás árnyékolására szolgáló speciális betonrétegeket nem a helyszínen, hanem a gyártás során kell beépítenünk. Ez elég nagy kihívást okozott számunkra az előkészületek során.

Milyen megoldást találtak a felmerülő kihívásra?

Hosszas előkészítés után beszereztünk egy különleges betonkészítő állomást, amit elhelyeztünk a saját telephelyünkön, majd átterveztük és átalakítottuk a mérnökeinkkel. Így a betonkészítő minden tekintetben megfelel a projekt szigorú követelményeinek.

Mit érdemes tudni az új betonkészítő munkaállomásról?

A berendezés automata üzemmódban, az alapvető összetevők, víz, sóder és cement mellett, képes különleges összetevőket is adagolni a keverékhez. Összesen négy tartály szolgál a kvarcliszt és a vegyszerek tárolására. Ezeket a megfelelő beállításokkal, nagy pontossággal lehet adagolni, így a berendezés szinte bármilyen receptúrát ki tud keverni. További előnye még az óriási teljesítmény, hiszen óránként 30 köbméter beton előállítására képes. A helyszíni próbakeverések során a projekt minőségellenőrei igazolták, hogy a munkaállomás képes a legszigorúbb műszaki előírásoknak is megfelelni. Ennek megfelelően a munkaállomás megkapta a projekt által előírt minősítést.

Mi történik a munkaállomással a projekt befejezése után?

A beszerzéskor természetesen felmértük a további hasznosítás lehetőségét. Egyrészt folyamatos a KKÁT bővítése, így a reményeink szerint a későbbi szakaszokban is fel tudjuk használni a berendezést. Másrészt azt tapasztaljuk, hogy sok területen szükség van különleges minőségű betonokra, így új szolgáltatásokkal jelenhetünk meg a piacon. Vállalatunk képzett szakemberei pedig felkészültek a vevői igények maximális kielégítésére.

Környezetvédelmi berendezések; ipari robotok; atomerőművi berendezések;
speciális gépek, alkatrészek valamint precíziós termékek gyártása illetve fejlesztése.
pintermuvek.hu >

Környezetvédelmi berendezések; ipari robotok; atomerőművi berendezések; speciális gépek, alkatrészek valamint precíziós termékek gyártása illetve fejlesztése.
pintermuvek.hu >

Átalakul a szakképzés

részletek >

Új Széchenyi Kártya hitelkonstrukció az agráriumnak

részletek >