Igazgyöngy a legbensőbb kincsed, amit magadban hordozol…

Beszélgetés Schonerné Emődi Edittel, az Igazgyöngy Coaching megálmodójával

Fotó: Petróczi Réka

Edit Kecskeméten született, de tanulmányait több városban végezte, s lett némettanárból HR-szakember valamint Business & Life Coach. A szakemberrel az elképzeléseiről, gondolatairól, a coach szakma jelentőségéről beszélgettünk.

Mi a kedvenc idézeted?

Egyik Örkénytől származik: „Eddig is mindent kitaláltam, ezentúl is ezt teszem. Az életnek nem jut soha semmi eszébe.
Ez a két mondat jól jellemez: mindig töröm valamin a fejem, rengeteg ötletem van. A kreativitás a fő munícióm az életemben és a hivatásaimban is. Erre az erősségemre szükség is van, hiszen két kamasz anyukája (Gergő 15, Évi 13) és egy mérnök (Jani) felesége vagyok, emellett rengeteg szelete van az életemnek.

A honlapodon olvasom: „Igazgyöngy: a legbensőbb kincsed, amit magadban hordozol. Amitől Te vagy az, aki vagy.” Mi a Te legbensőbb kincsed?

Nagyon erős az asszociációs képességem, egy-egy olvasmányélmény sok új ötletet, workshop-témát, inspirációt ad. Ez azért is fontos, mert egy-egy csüggedést követően biztos, hogy könnyebben talpra tudok állni, hisz újra tevékenynek és alkotónak élem meg magam.

Ha meghívnának egy olyan konferenciára, ahol szabadon választott témát adhatsz elő, mi lenne az?

Szeretem ezt a kérdést. Most az foglalkoztat, hogy a magyar munkavállalók (főképp a vezetők) milyen fantasztikusan alkalmazkodnak ahhoz, hogy pár évtizeden belül rendszereket vált Magyarország, megjelenik a multikultúra a vállalatoknál, és a rengeteg új kihíváshoz hogy növünk fel mi magyarok, a sok kisebbrendűségi érzésünkkel, az örökölt pesszimizmusunkkal, és az óriási tehetséggel, ami bennünk van. Ez számomra csodálatra méltó, és a business coaching tevékenységem egyik meghatározó perspektívája.

Ma egyre divatosabb a coach szakma, egyre többen jelennek meg ezen a piacon. Mi szükséges ahhoz, hogy valaki mesterien végezze ezt a munkát? Te mit teszel azért, hogy kitűnj a tömegből?

A legfontosabb a saját önismeretem mélyítése, az őszinte kíváncsiság a másik felé, a legújabb pszichológiai, coaching ismeretek megszerzése, s mindezen ismeretek szintetizálása. Természetesen ez csak az alap. Nagyon fontos a saját személyiségem, amely már az ügyféllel együttműködve kémia: vagy működik (szokott) vagy nem. Imádom ezt a munkát, örömmel tölt el az ügyfelek változása, a saját blogomon való tartalommegosztás és írás.

Facebook: Igazgyöngy Coaching Emődi Edittel
Honlap: www.igazgyongycoaching.com

Milyen szinergiát eredményez a HR-tanácsadói és a coach erőforrásaid találkozása?

Ez egy predesztinált változás az életemben, amikor a tanult szakmámban úgy tudok fejlődni, hogy az engedje egy kiegészítő hivatás elsajátítását, gyakorlását: fantasztikus! Kölcsönösen hat a kettő egymásra: HR-esként a coaching segít új típusú kérdések megfogalmazásában, workshopok tartásában, coachként pedig jól ismerem a vállalati folyamatokat, működéseket, a munkaerőpiacot. Ettől izgalmas ez a világ!

Coachként milyen kihívásokkal kell szembenézned?

Meg kell értenem, hogy ez egy kevésbé ismert támogató szakma még az Alföldön. Sokan szívesebben mennek el kávézaccból jósoltatni, mint egy felkészült segítőhöz. Érthető: a coachingban dolgozni kell, felelősséget kell vállalnunk magunk és döntéseink iránt. Viszont micsoda szabadság az, amikor az ügyfél felismeri, hogy hatni tud, hogy van választási szabadsága és tudatosan dönthet!

Milyen „igazgyöngyöt” tervezel még megmutatni?

Folytatom a munkám, képviselem, ahol tudom az önismeret fontosságát, szuper szakmai kapcsolati hálót működtetek helyi és pesti coach kollégáimmal, ebből bármikor kisülhet valami izgalmas. A blogomon mindenről tájékozódhatnak az érdeklődők. És hagy zárjak másik kedvenc mottómmal: „Az élet egy vakmerő kaland, vagy semmi!”

Átalakul a szakképzés

részletek >

Új Széchenyi Kártya hitelkonstrukció az agráriumnak

részletek >